Search

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić uputio čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Poštovanim članovima porodica šehida i poginulih branilaca, ratnim vojnim invalidima, demobiliziranim braniocima, te dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Armije RBiH, HVO-a i MUP-a, uposlenicama i uposlenicima Federalnog ministarstva, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i svijetu, upućujem najiskrenije čestitke u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovaj datum nas podsjeća na historijsku odgovornost naše generacije da čuvamo i branimo vrijednosti, koje se vezuju uz državnost naše zemlje, jer upravo je ona okvir za slobodu i dostojanstvo svih građana i naroda.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti