Search

U Srebrenici i Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Srebrenica, 01.03.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao je obilježavanju 1. marta Dan nezavisnosti BiH u Srebrenici i Bratuncu a program obilježavanja pripremili su predstavnici Općine iz reda bošnjačkog naroda.

Intoniranjem državne himne i polaganjem cvijeća danas je u Memorijalnom centru Potočari i na šehidskom mezarju “Veljaci” u Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti BiH.

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić izjavio je da je vrlo važno da se svi zajedno sjećamo Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da se od 1992. godine do danas nastoji negirati nezavisnost Bosne i Hercegovine.

“Obilježavamo ovaj značajan datum, ali istovremeno ne zaboravljamo naše šehide. Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još jednom podsjećaju da su svoji na svome, te da žele zajedno sa svojim komšijama graditi bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. U tome im je, više nego ikada, potrebna pomoć na poljima ekonomije i zapošljavanja, ali i u oblastima kulture, sporta i društvenog života. Jer, dok god se Dan nezavisnosti slavi na Drini, u Semberiji, Krajini i drugim krajevima entiteta RS u Bosni i Hercegovini, mi ćemo biti na sigurnom putu izgradnje moderne evropske zemlje” zaključio je potpredsjednik Salkić.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom kazao: “Za suverenu, cjelovitu, nezavisnu i demokratsku BiH glasalo je više od 64% građana BiH  a nakon toga na našu domovinu su izvršeni agresija i genocid. Zahvaljujući šehidima i drugim braniocima te Božijoj pomoći odbranili smo državu i ovo je najzaslužnija populacija za odbranu države BiH. Sa ovog mjesta upućujem čestitku građanima BiH s porukom da svaki pedalj ove države podjednako pripada svakom njenom građaninu. Poseban značaj je da Dan nezavisnosti BiH obilježavamo u manjem bh. entitetu i da našim povratnicima omogućimo prosperitetniji život u ovom dijelu BiH.”

“Stigao je veliki broj delegacija, predstavnika udruženja žrtava, članova porodica i drugih delegacija. To je dugogodišnja praksa koju provodimo u koordinaciji s predstavnicima Općine iz reda bošnjačkog naroda” kazao je direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović koji je naglasio da je posebno važno da se Dan nezavisnosti BiH obilježi na mjestu koje je obilježeno bijelim nišanima.

U Kulturnom centru Srebrenica upriličen je i obrazovno-kulturni program koji su pripremila djeca iz Srebrenice. Također, prikazan je film “Prvi mart- put u nezavisnost“ autora Avde Huseinovića.

Delegacija Federalnog ministarstva danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odala počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji izetbegoviću. Cvijeće su položili i na spomen-obilježje Vječna vatra, na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kao i spomen-parku Vraca.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti