Search

U Zenici počele 16. sportske igre ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine

Zenica, 13.07.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević prisustvovao otvorenju 16. sportskih igara ratnih vojnih invalida Federacije BiH.

Igre je otvorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je i jedan od pokrovitelja. Pokrovitelji su i Federalna vlada te Ministarstvo za boračka pitanja Vlade FBiH, zatim Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i resorno ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

Kantonalni savez RVI Zeničko-dobojskog kantona, ovog će vikenda biti domaćin 16. sportskih igara RVI Federacije Bosne i Hercegovine na kojima će sudjelovati sedam kantonalnih ekipa te oko 350 učesnika.

„Danas se, na sportskim igrama okupljaju najbolji sinovi BiH. Pored šehida, ratni vojni invalidi su najzaslužnije osobe za slobodu u kojoj mi danas uživamo. Ovi ljudi su stali na branik BiH, kada je našoj zemlji bilo najteže. Naši ratni vojni invalidi su u oblasti sporta, kao u posebnom obliku rehabilitacije i društvene inkluzije, pokazali izuzetne rezultate, te će oni i na ovim igrama, na najdostojanstveniji način, ponovo nositi ime BiH“ kazao je između ostalog, Šefik Džaferović.

“Meni je pripala čast stajati danas pred herojima odbrane BiH. Vlada i Ministarstvo imaju trajnu obavezu da podržavaju ovakve i slične manifestacije. Pripadnici Armije RBiH pripadali su narodnoj, oslobodilačkoj i antifašističkoj Armiji i branili su sve njene građane podjednako. Ovakva okupljanja su jedan vid resocijalizacije ali i rehabilitacije za naše branioce koji su dali svoje dijelove tijela za slobodu koju danas imamo i to nikada ne smijemo zaboraviti”, poručio je ministar Bukvarević.

“Mi smo ponosni što smo dobili organizaciju ovog takmičenja i uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini” kazao je Jusuf Rakman, predsjednik KO RVI ZDK.

“Ove smo godine odlučili da ZDK bude domaćin. Svake je godine neki drugi kanton domaćin, da se niko ne bi osjećao zapostavljenim- objasnio je Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, koji je dodao da su ponosni na sportske uspjehe RVI.

“Šehidi su u prošlom ratu dali živote i oni su dali najveći doprinos. Mi smo u ratu dali dijelove svojih tijela za slobodu, ali smo ponosni što smo i nakon rata sa međunarodnih takmičenja donijeli i najviše medalja za BiH” podvukao je Delić.

Defile ratnih zastava krenuo je ispred Arene, gradskim ulicama i do Spomen-obilježja Kameni spavač, na kojem su delegacije položile cvijeće te minutom šutnje i učenjem Fatihe odale počast žrtvama proteklog rata.

Odigrana je i revijalna malonogometna utakmica ekipe RVI FBiH i pripadnika Turske vojne misije te članova Ambasade Turske u BiH, a koji su, kako je napomenuo predsjednik Delić, tokom ove godine donirali 500.000 KM vrijednu donaciju ortopedskih pomagala za RVI FBiH.

Osim takmičenja u ribarenju, koje će se održati na stazi u Drivuši te streljaštva u Domu strijelaca Zenica, sva takmičenja u preostalih šest disciplina održat će se u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti