Search

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Centralni događaj održan je na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, vojni muftija Haris ef. Pašalić ,delegacije udruženja porodica šehida, član Predsjedništva BIH Denis Bećirović, predstavnici državnih institucija, vojske, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, boračke organizacije i brojne druge delegacije.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Kabinet

Ostale aktuelnosti