Search

Konstituiran Organizacioni odbor manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2020.“

Sarajevo, 09.06.2020. godine: U Multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo danas je održan sastanak na kojem je konstituiran Organizacioni odbor jubilarne 20. manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2020.“ kojim će predsjedavati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Sastanku su prisustvovali i kantonalni ministar za boračka pitanja u Vladi KS Hajrudin Grabovica, predstavnici Fonda memorijala KS, policije, generala, kantonalnih boračkih  ministarstava, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te predstavnici drugih institucija koje su prethodnih godina bile sastavni dio organizacije manifestacije.

Iako je pandemija virusa COVID 19 onemogućila masovno obilježavanje značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata Organizacioni odbor je na današnjoj sjednici potvrdio opredjeljenje da će ovogodišnja manifestacija koja se organizira 20. put biti održana 06. i 07. augusta, u skladu sa svim važećim preporukama i mjerama nadležnih institucija jer je riječ o manifestaciji državnog nivoa u čast odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministar Bukvarević je zahvalio na prilici da i ove godine bude predsjednik Organizacionog odbora ovako značajne manifestacije, kazavši da mu je čast što i na ovaj način može dati doprinos u čuvanju istine o herojskoj odbrani patriota naše domovine te da će Federalno ministarstvo sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje kako bi se planirane aktivnosti sprovele i kako bi manifestacija zadržala dostojanstveno odavanje počasti šehidima i poginulim braniocima.

Usvojen je i Nacrt programa ovogodišnje manifestacije kao i Nacrt finansijskog plana koji će u narednih deset dana biti razmatrani od strane svih pododbora, kako bi se usvojili konačni planovi i definirale aktivnosti koje će biti sastavni dio obilježavanja.

Planirano je da ovogodišnje obilježavanje bude sačinjeno iz tri segmenta koji podrazumijevaju vojne počasti, kulturni i vjerski program.

Zaključeno je da je obaveza svih preživjelih da obilježavamo značajne datume iz perioda herojske odbrane naše domovine, te da čuvamo sjećanje na naše najbolje sinove i kćeri prenoseći istinu o časnoj odbrani domovine generacijama koje dolaze.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti