Search

UOČI MARŠA MIRA: U NEZUKU ODRŽANO OKUPLJANJE PREŽIVJELIH VETERANA 28. DIVIZIJE SREBRENICA

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i proboja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Srebrenice na slobodnu teritoriju, u Nezuku održana javna tribina na temu „Srebrenica 1995-2017.godina – Sjećanje i značaj proboja”.

Okupljanje i postrojavanje jedinica 28. Divizije večeras je u Nezuku pratilo i okupljanje učesnika 13. po redu Marša mira koji počinje sutra ujutro. Okupljenim građanima, bivšim borcima, predstavnicima vlasti, obratili su se pored ostalih i ministar Salko Bukvarević, te komandant 28. divizije Naser Orić.

-Razlog zbog kojega ovaj dan moramo obilježavati je i daljnja potreba iznošenja istine o odbrani Bosne i Hercegovine, jer svaki dan imamo priliku slušati, gledati, a i čitati o negiranju genocida – kazao je Bukvarević.

-Vi koji ste mlađi samo znate za 95.godinu, i samo znate da nas je četnik napao i ubio. Nije četnik ubio naoružanog borca. Četnik je ubio trinaestogodišnjake, vaše vršnjake, silovao žene i majke. Oni nisu bili nikakvi ratnici – rekao je Orić, koji je svoj govor posvetio mladima.

Na ovom okupljanju je promovisana fotomonografija “Srebrenički put pakla”, autora Ahmeta Bajrića Blicka, koji je kao ratni reporter i prethodnih godina priređivao izložbe fotografija iz Srebrenice.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti