Search

Vlada FBiH traži od oba doma Parlamenta FBiH da zakažu hitne vanredne sjednice i usvoje rebalans Budžeta i Zakon o pravima demobiliziranih branilaca

Sarajevo, 27.06.2019. godine: Na današnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila rebalans Budžeta za 2019. godinu.

Rebalansom su obezbijeđena sredstva u iznosu od 25 miliona KM za realizaciju obaveza po osnovu Zakona o pravima demobiliziranih branilaca.

Također, Vlada je na prijedlog federalnog ministra za boračka pitanja doc.dr. Salke Bukvarevića usvojila i zaključak kojim je zatražila od oba doma Parlamenta FBiH da zakažu hitne sjednice i na njima usvoje rebalans Budžeta i Zakon o pravima demobiliziranih branilaca.

Ministar Bukvarević je podsjetio da je krajnje vrijeme da se Zakon usvoji jer demobilizirani branioci od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje. Kazao je i da je dosta njih sustigla i starost i bolest, da nemaju ni penzije, ni plaće te da je ovo društveni problem i briga svih nas. Istakao je kako se nada da će parlamentarci i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH ovo pitanje staviti u prioritet i zakazati hitne sjednice.

Predstavnici boračkih organizacija su još jednom podsjetili da insistiraju na tome da zakon bude usvojen u julu te da njegova primjena počne od 01.07.2019. godine kako su već i ranije zahtijevali.

Ovim zakonom predviđena je i naknada za demobilizirane branioce u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama za branioce u stanju potrebe, starosti od 57 godina i više. Uslov je i da su branioci godinu bili pripadnici Oružanih snaga te da se 12 mjeseci nalaze na evidenciji zavoda za nezaposlena lica a nisu ostvarili penziju i ne primaju plaću.

Podsjećanja radi, branioci će imati rok od 30 dana da u općinske službe boračko-invalidske zaštite predaju svu svoju dokumentaciju kako bi mogli početi ostvarivati ta prava.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti