Search

25. godina Armije Republike Bosne i Hercegovine i 12. godina 2. Pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

Danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači počelo obilježavanje 25. godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine  i 12. godina 2.  Pješadijskog (Rendžerskog) puka OS BiH, a nastavljeno je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na groblju Stadion Koševo.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i učenjem hatma dove bosansko-hercegovačkim šehidima na šehidskom mezarju Kovači počelo je obilježavanje 25. godišnjice Armije RBiH i 12. godišnjice 2. Pješadijskog  (Rendžerskog) Puka OS BiH.

Svojim mnogobrojnim prisustvom, građani, bivši borci i predstavnici državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih nivoa vlasti, te boračkih udruženja, Rijaseta IZ BiH i Oružanih snaga BiH uveličano je otvaranje obilježavanja manifestacije povodom godišnjice Armije RBiH i 2. Pješadijskog Puka OS BiH.

Državnu delegaciju je predvodio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Parlamentarne Skupštine BiH Šefik Džaferović, dopresjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Safet Softić, predstavnici Oružanih snaga BiH, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević, predstavnik koordinacije Saveza boračkih udruženja FBiH odnosno predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj, te mnogobrojni predstavnici boračkih udruženja.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na centralnom spomen obilježju na Kovačima i polaganja cvijeća i učenja Fatihe na mezarju Prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, upriličeno je učenje hatma dove svim šehidima odbrambeno – oslobodilačkog rata, te dove koju je proučio uvaženi Reis ul – ulema Husein ef. Kavazović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je 25. godišnjicu osnivanja Armije RBiH koja je, prema njegovim riječima, uspjela uspostaviti vojni balans i omogućila da se postigne mir u Bosni i Heregovini.

– Armija Republike BiH, napadnuta daleko nadmoćnijim brutalnim neprijateljima je, unatoč tome što se počelo skoro neorganizovano, što su sve logističke veze sa svijetom bile prekinute, uspjela je da napravi vojnu silu koja je zaustavila pokolj nad našim narodom, zaustavila cijepanje naše države, uspostavila vojni balans i time omogućila da se u Daytonu postigne mir i da se političkim sredstvima nastavimo boriti za ono što su bili ciljevi Armije Republike BiH, a to je jednakost građana na svakom pedlju ove naše lijepe zemlje – izjavio je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić momenat osnivanja Armije Republike BiH nazvao je jednim od najvažnijih i najsvjetlijih trenutaka moderne historije BiH.

– To je Armija koju su činili najčasniji i najbolji sinovi BiH koja je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, koja je sačuvala cjelovitost BiH i omogućila da BiH bude međunarodno priznata država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, međunarodnopravnim subjektivitetom i u konačnici ono što je najvažnije, sačuvala nam BiH koja sada ide vrlo jasnim stopama članstva u EU i stvaranja atmosfere napretka i prosperiteta za sve građane – izjavio je Zvizdić.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je Armija Republike BiH bila armija koja je branila cijelu BiH i sve njene građane.

– Mi, pripadnici Armije Republike BiH uvijek s ponosom ističemo da smo bili pripadnici odbrambeno-oslobodilačke i antifašističke armije koja je branila sve gradove, sve građane, državu BiH i one vrijednosti hiljadugodišnjeg života na teritoriju BiH. Naša zadaća je da ovo obilježavamo i, prije svega, da odamo dužnu počast svim našim šehidima i poginulim borcima – poručio je Bukvarević.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države. Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na našu zemlju.

Obilježavanje godišnjice je nastavljeno na groblju Stadion Koševo, gdje je položeno cvijeće i odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Nastavak obilježavanja 25. godišnjice Armije RBiH i 12. godišnjice 2. Pješadijskog puka OS BiH nastavit će se sutra, postrojavanjem pripadnika 2. Pješadijskog puka OS BiH u kasarni Rajlovac, sa prigodnim programom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti