Search

Boračke organizacije tradicionalno u posjeti Bratuncu i Srebrenici

Već desetu godinu zaredom Kordinacija boračkih organizacija Bosne i Hercegovine proistekla iz Armije BiH i MUP-a R BiH zajedno sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata,  prvog petka u septembru mjesecu,  organizuje posjetu mezaristanu Veljaci u Bratuncu i  Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica i dolazak boračkih organizacija, članova porodica poginulih boraca i šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najvećih ratnih priznanja u Veljake i Potočare gdje odaju počast žrtvama genocida.

Zajedno sa saborcima i porodicama šehida danas su posjeti prisustvovali:  Ramiz Salkić, podpredsjednik manjeg BH entiteta,  Salko Bukvarević- resorni federalni ministar za boračka pitanja, Dževad Mahmutović – savjetnik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Esad Delić – predsjednik Saveza RVI, Almin Škrijelj – predsjednik organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Niaz Hodžić – podpredsjednik Saveza boraca FBiH.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, kaže da je trajna obaveza svih da dolaze u Potočare i Veljake i odaju dužnu počast žrtvama genocida.

– Mi moramo da prenesemo na našu djecu, da pamte i nikad ne zaborave. Još jednom na ovim mjestima da kažemo istinu o agresiji na BiH i odbrani naše zemlje. S ovog mjesta treba poslati poruku da Bosna i Hercegovina ne može da se dijeli, da je ovo zemlja svih njenih građana – poručio je Bukvarević.

U Memorijalnom centru Potočari danas je boravio i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić koji kaže da se šehidi i oni koji su branili Bosnu i Hercegovinu ne smiju zaboraviti.

– Posjeta ima svoju simboliku. Ovo je najbolje mjesto odakle treba poručiti da nikakve sile mraka ovu zemlju ne mogu podijeliti – rekao je Salkić.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izrazio je zahvalnost boračkim organizacijama i njihovim članovima koji su došli danas u Potočare.

– Ova udruženja imaju osjećaj za državu Bosnu i Hercegovinu. Posjeta nama koji ovdje živimo daje nama snagu da istrajemo u našoj mirnodopskoj borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine – rekao je Duraković koji se osvrnuo i na najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

– To je jedno od političkih pitanja koje za cilj ima narušavanje Bosne i Hercegovine. Nije referendum jedino pitanje i problem sa kojim se mi susrećemo na ovim prostorima. Od pitanja jezika, i sve ove stvari koje susrećemo su dio sistema politika koje žele loše ovoj zemlji. Mi smo garant da će Bosna i Hercegovina opstati do Sudnjeg dana – poručio je Duraković.

Nakon obilaska mezaristana zajednička delegacija  političkih i izvršnih organa države i entiteta Bosne i Hercegovine, predstavnici kantona i federalnih boračkih organizacija su održali sastanak sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem na temu: Podrška održivom povratku na području Podrinja i Srebrenice.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti