Search

Bukvarević na Brčanskoj Malti: Hrabre patriote Tuzle nisu dozvolile da se dogode zločini koji su se spremali ovom gradu

Tuzla, 15.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao obilježavanju godišnjice Bitke na Brčanskoj Malti.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je sa kantonalnim ministrom za boračka pitanja u Vladi TK Amirom Kulaglićem i predstavnicima boraca položio cvijeće i odao počast braniocima Brčanske Malte, poštujući mjere koje su na snazi zbog virusa korona. Delegacije su cvijeće položile i počast odale i na Slanjoj Banji.

15. maja 1992. godine su se pripadnici tadašnje JNA, vojnici i rezervisti koji su u vojnom konvoju napuštali Tuzlu, sukobili sa policajcima čiji je zadatak bio da isprate izlazak kolone iz grada. Na Brčanskoj Malti u popodnevnim satima u petak, 15. maja 1992. godine, desila se presudna bitka za grad Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla su, vršeći svoju Ustavom SR BiH i Zakonom propisanu obavezu, postupajući u nužnoj odbrani, odbili napad na sebe, građane i Tuzlu i na taj način odbranili ovaj grad i time sudbonosno doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine.

Kako je kasnije svjedočio Ilija Jurišić, pred beogradskim sudom prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, a potom osobođen optužbe za ratni zločin, toga dana primio je obavijest sa terena da je iz kolone otvorena vatra na policijske patrole i okolne zgrade, nakon čega je tuzlanskim policajcima iz komande data dozvola da “na vatru odgovore vatrom˝. Tom prilikom došlo je do zapaljenja kamiona, u kojima su stradali vojnici, kojima je komandovao Mile Dubajić.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata podsjetio je da su „branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine branili sve građane, cijelu teritoriju BiH i hiljadugodišnju tradiciju zajedničkog života, te sve druge ljudske vrijednosti koje smo ovdje imali te da je i Bitka na Brčanskoj Malti upravo dokaz takve odbrane naših branilaca. Bitka na Brčanskoj Malti jedna je od najznačajnijih tokom rata na području sjeveroistočne Bosne. Još u martu i aprilu 1992. godine vidjeli smo šta se sve dešavalo u Zvorniku, Bratuncu, Bijeljini, Srebrenici i Vlasenici, gdje su počinjeni najveći zločini. Slabo naoružane, ali hrabre patriote u Tuzli, nisu dozvolile sličan scenario i danas se s ponosom prisjećamo tog datuma i svih heroja Podsjetio je i na presudu kojom je Ilija Jurušić oslobođen te naveo da je neophodno istinu o časnoj odbrani prenositi na mlađe generacije.

Tuzla je u odbrani Bosne i Hercegovine dala oko 1.000 šehida, 25.000 branilaca ali i jednog od devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti