Search

Crni labudovi poručili: Bosnu i Hercegovinu ima ko braniti

Olovo, 22.02.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao izvještajnoj skupštini Udruženja boraca „Crni labudovi“ koja je održana u Olovu.

Ovom prilikom saborci iz jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH koja je bila pod direktnom komandom Generalštaba prezentirali su aktivnosti i projekte realizirane u 2019. godini te iznijeli plan rada za tekuću 2020. godinu.

Udruženje je osnovano prije nekoliko godina i u kratkom periodu postiglo je značajne rezultate i iskorake u borbi da se ne zaboravi istina o časnoj odbrani naše domovine ali i da se ne zaborave porodice saboraca sa kojima su dijelili najteže dane.

Među prisutnim gostima bili su i dopredsjedavajući Doma naroda PFBiH Bakir Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a prof. Sebija Izetbegović, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković.

Ovom prilikom dopredsjedavajući Izetbegović je zahvalio pripadnicima Crnih labudova za sve što su činili u ratu ali i miru te istakao da je ponosan što je poznavao i poznaje ove hrabre momke koji nikada nisu izdali domovinu.

Obraćajući se saborcima ministar Bukvarević je čestitao na svim naporima koje ulažu da sačuvaju istinu od zaborava i prenesu na generacije koje dolaze. Podsjetio je da je ovo Udruženje koje radi transparentno i čiji projekti su prepoznati u široj javnosti te da može biti pozitivan primjer na koji način branioci trebaju biti organizirani i raditi.

Predsjednik udruženja Avdo Subašić je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji dosadašnjih projekata te najavio neke od značajnih aktivnosti u narednom periodu. Posebno se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u BiH kazavši da niko nema prava da dijeli BiH jer je ona natopljena šehidskom krvlju i krvlju boraca koji su je branili bez bilo kakvog interesa. Jasno je kazao da Bosnu i Hercegovinu ima ko braniti i danas, i da branioci nikome neće dozvoliti da ruši ono za šta je stotine hiljada ljudi dalo živote, dijelove tijela, mladost i sve što su imali.

Saborci su istakli da je trenutna situacija u našoj državi zabrinjavajuća ali da su danas više nego devedesetih godina spremni ponovo stati na branik domovine i braniti narode koji ovdje žive, slobodu, teritorijalni integritet i suverenitet te da to treba biti jasno svim destruktivnim snagama koje na razne načine pokušavaju urušiti mir i stabilnost na ovim prostorima.

Podsjetili su i na riječi prvog predsjednika Alije Izetbegovića da “Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane.”

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti