Search

”DOĐI I POSVJEDOČI”

Odavanjem počasti na šehidskom mezarju na Kovačima u Sarajevu počela je 17. manifestacija ”Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017” koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH od agresora.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha kod spomen-obilježja i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, a manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ratne zastave su nosili djeca šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, koji ove godine obavljaju volonterski staž u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata.

Ministar Bukvarević naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na sve ljude koji su dali živote za odbranu BiH.

– Ponosni smo što smo pripadnici snaga koje su branile svakog stanovnika i hiljadugodišnji ponos i vrijednosti – rekao je Bukvarević te istakao da su veterani i dalje u stroju da brane cjelovitu BiH te demokratiju u njoj.

– S planine Igman ćemo poslati poruku mira i poruke da naše saborce koji su dali živote nećemo nikada zaboraviti – istakao je Bukvarević.

Cvijeće je položeno i proučena Fatiha i na spomen obilježjima Ferhadija, Vječna vatra, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Mezaristan Alipašine Džamije i Most Suade i Olge, a za večeras je planirano održavanje vjerskog programa na Igmanu.

Manifestacija ‘”Odbrana BiH – Igman 2017”, koja je ove godine organizirana pod motom ”Dođi i posvjedoči”, okupit će učesnike iz cijele države koji su dali doprinos za organizaciju manifestacije, koja se u proteklih 13 godina održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman.

Prema najavama organizatora ovogodišnja manifestacija će okupiti više od 20.000 ljudi.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti