Search

FMBI: Finansijska podrška Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i JU Fond memorijala KS

U sjedištu Vlade Federacije BiH potpisani su ugovori između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, te Javnom ustanovom Fond memorijala Kantona Sarajevo, o pružanju finansijske podrške obilježavanju značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Riječ o finansijskoj podršci obilježavanju značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. Na ovaj način nastavljamo pružati finansijsku podršku obilježavanju značajnih datuma iz jula 1995. godine, ali i manifestaciji „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“, koja više od 20 godina okuplja branioce iz cijele BiH, čuvajući sjećanje na najhrabrije sinove i kćeri naše domovine – kazao je nakon potpisivanja ugovora pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Memorijalni centar će i ove godine na trasi Marša mira nastaviti prikupljanje ličnih predmeta žrtava genocida koje je započelo prošle godine, a u čemu će biti angažirani demobilizirani branioci Armije RBiH. Cilj projekta je prikupiti što veći broj predmeta kako bi bili obogaćeni zbirka i arhiv Memorijalnog centra, čime se postiže nemjerljiv historijski značaj.

Ovom prilikom predsjednik UO Memorijalnog centra Ševket Hafizović je kazao da Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine predstavlja mjesto sjećanja na genocid u Srebrenici.

– Obilazak značajnih lokacija na trasi puta kojom se kretala kolona spasa iz jula 1995. godine je od velike važnosti za prikupljanje predmeta i ovim putem se zahvaljujemo Federalnom ministarstvu što je i ove godine prepoznalo značaj našeg projekta te pružilo podršku koja nam izuzetno znači – kazao je predsjednik UO Memorijalnog centra Ševket Hafizović.

U ime Fonda memorijala KS ugovor je potpisala v.d. direktora Indira Bihorac, a podrška se odnosi na realizaciju 21. manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2021.“, kojom se odaje počast i čuva sjećanje na šehide i poginule branioce BiH, te kroz sate historije i teme na okruglim stolovima bilježi njihova neizmjerna uloga u odbrani naše zemlje.

Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19, program ovogodišnje igmanske manifestacije će biti prilagođen te u određenim sadržajima reduciran, kako bi bile ispoštovane sve mjere i preporuke koje budu na snazi.

Ostale aktuelnosti