Search

Godišnjica pogibije Emira Bogunića-Čarlija

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju godišnjice pogibije zlatnog ljiljana Emira Bogunića-Čarlija. Ovom prilikom ministar Lokmić odao je počast na njegovom mezaru u Hrasnici.

Emir Bogunić – Čarli bio je komandir voda Četvrte motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Poginuo je 28. jula 1993. godine na Golom brdu na Igmanu. Najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan “Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima” i proizveden u čin pukovnika Armije RBiH.

Ministar Lokmić je naglasio da je naša trajna obaveza da pamtimo velike podvige i podsjećamo generacije koje dolaze, te da jačamo kulturu sjećanja. Kazao je i da je neophodno ukazivati više poštovanja pripadnicima boračke populacije, ali i učiniti sve napore da se poboljša status ove kategorije naših najzaslužnijih građana za odbranu države.

Uz članove porodice, obilježavanju godišnjice prisustvovali su Emirovi saborci i prijatelji, te brojni zvaničnici i delegacije iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Kabinet

Ostale aktuelnosti