Search

Lokmić u posjeti Posavskom kantonu

U okviru planiranih posjeta, danas je federalni ministar za pitanja invalida i boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio Vladu Posavskog kantona i kantonalnog ministra za pitanja branitelja Iliju Miškovića.

Posjeta je počela odavanjem počasti poginulim pripadnicima HVO-a, polaganjem vijenaca kod oba spomen obilježja u gradskom parku, u Orašju. Uz ministre Miškovića i Lokmića polaganju vijenaca bili su prisutni i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Posavskog kantona.

U sjedištu Vlade Posavskog kantona održan je niz radnih sastanaka, najprije s ministrom branitelja Posavskog kantona Ilijom Miškovićem, a onda i s predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata (Udruga dragovoljaca i veterana ŽP, HVIDR-a ŽP Udruga obitelji poginulih i nestalih u Domovinskome ratu ŽP, udruga nositelja ratnih odličja, ŽP, predstavnik Koordinacije udruga s područja općina Brod, Derventa i Modriča).

Posjeta ministra Lokmića u Orašju završena je sastankom s predsjednikom Vlade Posavskog kantona Đurom Topićem, kojem je prisustvovao i ministar branitelja Ilija Mišković.

– Posebno mi je zadovoljstvo i čast da sam danas kao gost ministra Ilije Miškovića i predsjednika braniteljskih udruga. Prvi puta sam u Orašju i moram priznati da sam zaista oduševljen i prijatno iznenađen domaćinima, gradom, gostoprimljivošću. Razgovarali smo o klasičnim pitanjima i problemima koja tište braniteljsku populaciju. S ministrom Miškovićem sam najprije obavio razgovor koji se ticao organizacije rada ministarstva, problematike branitelja, potrebe za radnim mjestima u našim grupama odnosno odsjecima koja se tiču evidencija te dogovorili konkretne poslove koje treba uraditi. Predsjednici udruga su u konstruktivnom razgovoru iznijeli svoje probleme, pitanja i sugestije. Čestitam na svemu onome što su do sada uradili, a ja sam imao priliku izvijestiti o pozitivnim pomacima i rješenjima u korist braniteljske populacije. Među prvim problemima koje smo zatekli kada sam preuzeo ulogu, bio je problem Zakona o demobiliziranim braniteljima, to smo krajem godine uspjeli riješiti i rebalansom budžeta, jeste da smo omogućili dodatna sredstva da ne bi posljednji kvartal isplate egzistencijalne naknade za naše branitelje došao u pitanje. Niz je i drugih pozitivnih pomaka od liječničkih komisija, auta za naše najteže ratne vojne invalide, te usklađivanje osnovice, odnosno koeficijenta za isplatu naših naknada prema braniteljima, istakao je Lokmić.

Ovom prilikom ministar Lokmić posjetio je i Brčko distrikt BiH i sastao se sa šefom Odjela za zdravstvo i ostale usluge Asmirom Mujanovićem i šefom Službe boračko invalidske zaštite i civilnih žrtava rata Senadom Bešićem.

Ostale aktuelnosti