Search

Lokmić u Stupnom Dolu

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu.

Komemoracija je počela intoniranjem himne BiH, a zatim je učenjem Fatihe ili minutom šutnje odata počast svim nevino ubijenim žrtvama Stupnog Dola i Vareša.

Zločini u Stupnom Dolu, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, spomenuti su i u presudi Haškog tribunala šestorici političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne, koji su pravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Nakon polaganja cvijeća na Spomen-česmi upriličen je obilazak mezarja žrtava Stupnog Dola i Vareša te prigodan vjerski program.

– Nigdje se u našoj domovini Bosni i Hercegovini  ne smije zaboravilti nevino stradanje Bošnjaka. Danas svi zajedno šaljemo poruku da se nikad nikom ne ponove zločini koji su se ovdje desili. Put kojim trebamo hoditi je suživot i naša domovina BiH, u kojoj će mladi moći graditi bolju budućnost na temeljima istine i čuvanja od zaborava,-Istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti