Search

Majke Srebrenice i Bratunca u posjeti ministru Bukvareviću

Majke Srebrenice i Bratunca u posjeti ministru Bukvareviću

Sarajevo, 23.09.2019. godine: Delegacija Udruženja „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja Žena Podrinja – Bratunac danas su u sjedišvu Vlade FBiH održale sastanak sa resornim ministrom Salkom Bukvarevićem.

Sastanak su inicirale gošće kako bi prezentirale svoj rad u proteklom ali i aktivnosti u budućem periodu.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom čestitao na istrajnosti i svemu što majke Podrinja daju u cilju očuvanja istine i procesuiranja ratnih zločina na ovom dijelu naše domovine. Pozdravio je njihovu borbu u svakom smislu te izrazio nadu da će majke u narednom periodu raditi ii biti uključene u slične projekte. Kazao je i kako je „njihova posvećenost  primjer za sve nas jer je u regionu počela kultura poricanja genocida. Do istinskog pomirenja može doći samo edukacijom mladih generacija o prošlosti i to na istinit način” zaključio je ministar Bukvarević.Gošće su zahvalile ministru za podršku te iznijele zahtjeve i projekte za koje očekuju podršku i pomoć u narednom periodu. Ministar Bukvarević je ovom prilikom obećao pomoć ali i posjetu Udruženju sa delegacijom Koordinacije boračkih organizacija u mjesecu oktobru. Također, resorni ministar je obećao podršku pri odlasku majki na statusnu konferenciju u Hagu.

U okviru sastanka ministar Bukvarević je gošćama poklonio poklonio knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti