Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Sarajevo, 09.08.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH danas je uputio čestitku svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u povodu nastupajućeg Kurban-bajrama.

Poštovanim porodicama šehida i poginulih branilaca, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniocima, saborcima i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u domovini i dijaspori, želim Bajram šerif mubarek olsun.

Kurban-bajram veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

U tom smislu želja mi je da dani Kurban-bajrama budu prilika za čestitanja i susrete, ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i za čestitanja i susrete sa našim komšijama, kako se u našoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama.

Ovo je praznik koji nas upućuje na žrtvu na putu dobra i na suosjećanje i pomoć onima kojima je potrebna. Želim da radost Bajrama podijelite sa svojim porodicama i komšijama, podstičući međusobno razumijevanje, solidarnost, brigu za bližnje i toleranciju.

Bajram šerif mubarek olsun

 

M I N I S T A R

Doc.dr. Salko Bukvarević

Ostale aktuelnosti