Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ SA PREDSTAVNICIMA SAVEZA SLIJEPIH BORACA

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa saradnicima, povodom 15. oktobra – Dana bijelog štapa, primio delegaciju Saveza slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio Ferid Osmić – predsjednik. Prijemu je prisustvovao i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Esad Delić.

Razgovaralo se o statusu ove boračke  kategorije i problemima s kojima se susreću slijepi borci u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tokom razgovora dotakli su se i teme razjedinjenosti organizacija koje okupljaju boračke kategorije, te su predstavnici Saveza slijepih boraca izrazili svoju želju da se boračke organizacije ujedine odnosno ukrupne i   postignu  da  se glas boraca  bolje čuje.

Federalni ministar je upoznao prisutne da je Zakon o boračkim udruženjima  od posebnog društvenog interesa prošao Vladu FBiH, te da se nalazi u redovnoj parlamentarnoj proceduri, a  očekuje se  kada bude usvojen da će doprinijeti  ujedinjavanju i ukrupnjavanju organizacija koje predstavljaju sve boračke kategorije.

„Mi ovim Zakonom ne idemo u pravcu ukidanja boračkih organizacija, mi tu nadležnost nemamo, to je regulisano Zakonom o udruženjima građana i fondacijama, mi ovim Zakonom želimo da ujedinimo boračke organizacije koji predstavljaju borce, te da ih učinimo organizacijama od posebnog interesa za Federaciju BiH“ – istakao je ministar Bukvarević.

Dogovoreno je da se razgovori na ovu temu nastave u novembru mjesecu o.g. u Zenici  sa predstavnicima udruženja više različitih kategorija boraca kojima je zajedničko da su ratni vojni invalidi.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti