Search

Ministar Bukvarević: Sramotno je i necivilizacijski da ubijena djeca Prijedora još nemaju spomenik u tom gradu

Sarajevo, 31.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio na strašne zločine u Prijedoru te pozvao lokalne vlasti da napokon omoguće izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Dan bijelih traka, 31. maj je simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, koji se obilježava u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima. Na današnji dan, vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe. Poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine glasio je:

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Ministar Bukvarević je u povodu Dana bijelih traka kazao kako je Prijedor mjesto najstrašnijih zločina, progona i ubistava civila i djece. Naveo je da „održivog mira, prosperiteta društva, okretanja ka drugim temama nema dok se ne suočimo sa onim što se desilo u protekloj agresiji na našu domovinu i dok druga strana ne prihvati činjenice. Roditelji ubijene djece godinama se bore da dobiju dozvolu gradskih vlasti u Prijedoru za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece u ovom gradu tokom 1992. godine. To je sramotno. Pored svoje boli roditelji se bave sada već političkim odlukama lokalnih vlasti. Necivilizacijski je i neljudski da lokalne vlasti još uvijek nisu dozvolile izgradnju spomenika koji bi svjedočio generacijama koje dolaze i opominjao da se nikada i nikome ne ponove takvi zločini. Apelujem na lokalne vlasti Prijedora da što prije omoguće izgradnju ovakvog spomen-obilježja i na neki način olakšaju porodicama jer je to najmanje što mogu učiniti kako bi suživot u ovom dijelu naše domovine uopće bio moguć. Bez prihvatanja istine o stradanjima, zločinima, bez odgovaranja pred nadležnim institucijama nema ni pomirenja ni bolje budućnosti.

U Prijedoru su počinjeni najstrašniji zločini, ubijeno i mučeno na  hiljade Bošnjaka. Moramo ovakve datume dostojanstveno obilježavati i učiti generacije koje dolaze da pamte. Zbog virusa COVID 19 ove godine smo primorani prilagoditi sva obilježavanja, ali će u brojnim gradovima kroz različite forme Dan bijelih traka biti obilježen, stoga pozivam sugrađane da se priključe obilježavanjima i da odamo počast nevinim žrtvama Prijedora.“

Najveći broj djece ubijen je u prvim mjesecima rata, od 24. maja do 6. avgusta 1992. godine. Za ratni zločin nad djecom na prijedorskom području, od kojih su mnoga ubijena na kućnom pragu, niko do sada osuđen.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti