Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U NEZUKU NA ISPRAĆAJU UČESNIKA „MARŠA MIRA 2018“

Nezuk, 9.7.2018.godine: Učenici Marša mira 2018. krenuli su danas na tradicionalni pohod Nezuk-Potočari kako bi odali počast Srebreničanima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Predsjednik Pododbora Marša mira Munir Habibović kazao je da više od 6.000 učesnika iz BiH i Evrope kao i iz cijelog svijeta želi odati počast nevino ubijenim žrtvama.

-Vremenske neprilike su nam otežale polazak, ali nadam se da će ostatak puta biti kako je planirano. Učesnici su prošli lokaciju Crni Vrh i večeras će biti u kampu u Lipnju. Ove godine učesnici marša prvi put će proći lokaciju kojom su Srebreničani prošli u julu 1995. godine-pojasnio je Habibović.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Federalni ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko  Bukvarević, je svim učesnicima marša poželio sretan put i izrazio žaljenje što ove godine nije u mogućosti da učestvuje u maršu.

-Naša trajna obaveza je sjećanje na one koji su dali najviše za odbranu naše domovine, obilježavanje značajnih datuma događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata i iznošenje istine o odbrani Bosne i Hercegovine-naglasio je Bukvarević.

U Nezuku, učesnicima marša su se obratili i potpredsjednica Federacije BiH Meliha Mahmutbegović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, komandant 28. divizije Naser Orić, kao i mnogi drugi.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti