Search

Ministar Lokmić prisustvovao godišnjici tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas je u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem prisustvovao obilježavanju posvećenu sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

U centru Tuzle na Kapiji od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu 25.maja.1995. godine prekinut je 71 mladi život, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao dvije i pol godine.

Komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata, počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim i na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji. Tradicionalno, u 20.55 sati, na sami čin nemilog događaja, oglasila se i sirena.

  • Danas obilježavamo jedan od značajnih datuma, jedan od najbolnijih dana u tuzlanskoj historiji. Masakr na Kapiji ostaće upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Njegujmo, pamtimo i nikad ne zaboravljajmo, istakao je Lokmić.

Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj je, i zauvijek će biti, Dan žalosti, te Gradska uprava, u saradnji sa roditeljima i porodicama žrtava zločina na Kapiji još od 1995. godine na dostojanstven način svakog 25. maja, u znak sjećanja na nevine žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata u Tuzli, organizuje komemorativno obilježavanje.Danas je u Federaciji BiH Dan žalosti, u skladu sa Odlukom Vlade FBiH zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.Za zločin nad civilima Tuzle odgovarao je Novak Đukić. Osuđen je prvobitno na 25 godina, a u ponovljenom postupku pred Sudom BiH na 20 godina zatvora. Drugostepenu presudu je dočekao na slobodi, a potom je pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi.

Ostale aktuelnosti