Search

Ministar Lokmić prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice stradanja civila u Ahmićima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice stradanja 116 bošnjačkih civila od strane pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane HVO-a nad bošnjacima Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez.

Obilježavanje je počelo jutros u 09.00 sati na Centralnom šehidskom mezarju u Vitezu, gdje je proučen Jasin za sve nevino stradale. Nakon toga učesnici su krenuli prema Ahmićima gdje je organizovana komemoracija u Multimedijalnoj sali, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica.

U rano jutro, 16. aprila 1993. godine vojnici HVO-a ubili su 116 nedužnih osoba, među kojima su bili djeca, starci, žene i tromjesečna beba kao najmlađa žrtva u Ahmićima. Ubijene su i 32 žene, te 11 djece mlađe od 18 godina.

– Naša obaveza je da neprestano govorimo i podsjećamo na prošlost. Da nikada ne zaboravimo šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godine i u Ahmićima na današnji dan prije 31 godinu. Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima i prekinutim djetinjstvima. Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana, sa njenim postojanjem pamtimo sve nevine žrtve i čuvamo nove generacije od ponavljanja zla,- kazao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti