Search

Ministar Lokmić prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice pogibije heroja Safeta Hadžića i saboraca

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića i njegovih saboraca-Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića.

Rahmetli Safet Hadžić jedan je od devet heroja odlikovanih „Ordenom heroja oslobodilačkog rata“. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992. Život je izgubio prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz vogošćanske firme “Pretis”.

U znak sjećanja na presudnu akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga “Pretisa” u Vogošći neophodnih za odbranu Sarajeva, koju su u noći sa 17. na 18. april 1992. godine uspješno izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine-Odred policije “Bosna”, uz podršku združenih jedinica Teritorijalne odbrane RBiH te povodom obilježavanja 32. godišnjice pogibije generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca danas je na tom lokalitetu položeno cvijeće i odata počast ovim herojima otpora agresiji.

  • Danas se prisjećamo onih koji su među prvima stali u odbranu svoje domovine Safeta Hadžića, Patriotske lige i svih onih koji su nesebično dali svoje živote da bi mi danas slobodno živjeli. Najmanje što možemo jeste da na ovaj način gajimo kulturu sjećanja i štitimo od zaborava naše heroje, borce velikog srca. Ostat ćemo im vječno zahvalni, istakao je Lokmić.

Brojni zvaničnici i delegacije iz zakonodavne i izvršne vlasti, članovi porodica, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji preduzeća “Pretis”, prisjećajući se čuvene akcije Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Ostale aktuelnosti