Search

Ministar Lokmić prisustvovao otvaranju izložbe „1425 Dana“

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao manifestaciji povodom obilježavanja Dana opsade grada Sarajeva.

Obilježavanje Dana početka opsade Sarajeva počelo je današnjom postavkom „Think Freedom 1425“ Edine Selesković u Štrosmajerovoj ulici, a nastavljeno u svečanoj sali sarajevske Vijećnice.

Izložba ,,1425 dana” autora Galiba Lihića i dokumentarni film ,,Djeca Sarajeva”, poput muzeja sjećanja prikazuju najteža poglavlja u historiji našeg grada. Dvadeset slika rađenih akrilom na platnu i dani herojstva naših sugrađana tokom opsade, njihove svakodnevne borbe za opstanak, tuge i patnje, rane i boli, ali i male, svakodnevne, ljudske radosti.

Malo je gradova u svijetu koji su vezani za neki datum u mjeri u kojoj je Sarajevo vezano za 6. april. Mnogo je simbolike u ovom datumu. Opsada Sarajeva najduža je opsada jednog grada u modernoj historiji ratovanja. U opsadi koja je trajala skoro četiri godine, tačnije 1.425 dana, agresor nije birao žrtvu. Ubijani su svi redom: muškarci, žene, stariji dok su čekali u redu za vodu, hranu. Ubijana su djeca dok su se igrala, ubijane su čitave porodice. Podjednako su ubijani građani svih nacionalnosti.

Izložbu i film pogledali su brojni posjetioci, gosti i predstavnici svih nivoa vlasti, akademske zajednice i diplomatskog kora.

Ostale aktuelnosti