Search

Ministar Lokmić upriličio prijem dobitnicama ratnog priznanja Zlatni ljiljan

Ministar Lokmić upriličio prijem najhrabrijim bosanskim ženama iz proteklog rata Fadili Bajrić, Zlati Gazibera, Dževadi Tataragić-Trešnjo dobitnicama ratnog priznanja Zlatni ljiljan i Alji Bošnjakoviću predsjedniku Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, pored daleko većeg broja muškaraca, na braniku domovine hrabro i smjelo stajalo je i 5.360 žena. Organizacijski poslovi, ratno informiranje, briga o ranjenicima, a nerijetko i boravak na prvim linijama fronta učinili su ih bosanskim heroinama, bez čijeg bi učešća i udjela zasigurno bila upitna odbrana i očuvanje Bosne i Hercegovine te dugo iščekivana sloboda. Među svim tim junakinjama, 13 ih je dobilo najviše ratno priznanje Zlatni ljiljan.  Mnoge od njih su dale svoje živote u borbi da sačuvaju svoju domovinu.

  • Kao direktne ili indirektne učesnice žene su osjetile svu težinu rata. Mi trebamo svakodnevno da se prisjećamo bosanskohercehovačih žena  i njihove hrabrosti da stanu rame uz rame sa muškarcima u odbrani domovine. Naš amanet je  da razvijamo svijest novim generacijama o patriotizmu, domoljublju i ponosu pri sjećanju na heroine koje su dale najvažnije–svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, kako bi danas mogli da slobodno živimo. Našim hrabrim, ponosnim ženama i heroinama hvala, vaš doprinos u odbrani domovine nećemo i nesmijemo zaboraviti, kazao je Lokmić.

Fadila Bajrić, Zlati Gazibera, Dževada Tataragić-Trešnjo su preostale tri od trinaest heroina iz naše ponosne historije odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ostale aktuelnosti