Search

Ministar Lokmić sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula Srebrenica

Ministar Lokmić sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula Srebrenica Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas je u sjedištu Ministarstva razgovarao sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Slobodne zone UN-a“ Srebrenica, koje je predvodio predsjednik OO i zamjenik načelnika opštine Srebrenice Hamdija Fejzić i sekretar OO Srebrenica Nermin Alivuković.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima na pripremi obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica kao i o rekonstrukciji dijela trase Marša mira.

– Naša je trajna obveza da pamtimo, čuvamo istinu i upozoravamo, i zbog sebe, ali i zbog cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina i njene institucije na svim nivoima imaju obavezu da njeguju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako se nešto takvo više nikada i nikome ne bi dogodilo. Svi mi, trebamo imati poseban senzibilitet prema Srebrenici jer je opomena i podsjetnik kako za današnje, tako i buduće generacije – kazao je ministar Lokmić.

U toku razgovora, Fejzić, koji je zamjenik načelnika opšine Srebrenica, govorio je o trenutnoj situaciji u Srebrenici, izazovima sa kojima se suočavaju povratnici i Organizacioni odbor te o nastojanjima lokalne zajednice da kroz projekte ekonomskog razvoja i obnove infrastrukture u ovom gradu stvori što bolje uslove za život svih stanovnika.
Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata će, kako je istakao ministar Lokmić u punom kapacitetu sarađivati sa Organizacionim odborom.

 

Ostale aktuelnosti