Search

Ministar Nedžad Lokmić prisustvovao otvaranju objekta za smještaj neidentifikovanih ostataka žrtava genocida unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmićem prisustvovao otvaranju objekta za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica.

Program je počeo ‘Srebreničkim infernom’ i kratkom retrospektivom izgradnje objekta. Prisutnim se obratio ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“ Munira Subašić, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i programski direktor Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday.

Izgradnja objekta-depoa počela je u oktobru 2023. godine kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, što će predstavljati značajan doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida

Sredstva za izgradnju ovog objekta udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnosti koji provodi Catholic Relief Services (CRS).

 – Naša je trajna obveza da pamtimo, čuvamo istinu i upozoravamo, i zbog sebe, ali i zbog cijelog svijeta. Pamtit ćemo, ono vrijeme najtežeg iskušenja za Bosnu i Hercegovinu, herojstvo najboljih bosanskohercegovačkih sinova u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide i poginule borce. Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se okrenemo izgradnji cjelovite, demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana, bez obzira u kojem dijelu BiH žive. Srebrenica je opomena i podsjetnik kako za današnje, tako i buduće generacije. Ovaj objekat će služiti kao spomenik  gdje će biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje svim neidentifikovanim posmrtnim ostaci, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti