Search

Obilježavanje 31. godišnjice formiranja 210. Viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima na centralnom spomen obilježju i bisti heroja obrambeno–oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, i održavanjem Svečane akademije obilježena je 31. godišnjica formiranja 210. Viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“.

210. Viteška oslobodilačka brigada formirana je 12. februara 1993. godine. Bila je to brigada 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena „Viteškom“, a njen prvi komandant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogibije brigada je nazvana po njemu.

210. Viteška oslobodilačka brigada u ratnim godinama bila je poznata širom Bosne i Hercegovine jer su upravo pripadnici te jedinice preko 70% svojih operacija izvršili izvan područja Živinica. Komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić kao i njegovi saborci, istaknuti vojnici Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić svoje živote položili su na Nišićkoj visoravni 25. oktobra 1993. godine.

– Danas smo tu da se prisjetimo onih koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih njenih građana. Borci 210. brigade visokim borbenim moralom, neviđenim patriotizmom i ljubavi prema svome narodu i domovini su nadljudskim naporima odbranili Bosnu i Hercegovinu, na čelu sa neustrašivim herojem Nesibom Malkićem. Mi ćemo trajno da ispunjavamo svoju zadaću i da obilježavamo značajne datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti