Search

Obilježen Dan otpora fašizmu Općine Tešanj

Tešanj, 04.04.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao je nizu aktivnosti u okviru obilježavanja povodom 4. aprila – Dana otpora fašizmu Općine Tešanj.

Ministar Bukvarević je prisustvovao i tribini na temu „Državotvorni karakter Oružanih snaga u odbrani Republike Bosne i Hercegovine kao članice Ujedinjenih nacija (1992.1995.) i urgentnost rješavanja sistemske i ustavne krize (1995.-2019.)“.

“Pored mnogih naziva naših gradova, na njihovim tablama, možemo komotno napisati – Grad heroj. To se može odnositi i na grad Tešanj, koji je bio i u totalnom okruženju. Danas smo tu, prije svega, da odamo poštovanje prema braniocima BiH iz grada Tešnja i cijele države BiH”, kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Tokom tribine prisutni su razgovarali i o otvorenim pitanjima pravne podrške saborcima koji su u stanju potrebe te je tim povodom ministar Bukvarević istakao da je “to naša stalna obaveza, pored obilježavanja značajnih datuma. Federalno ministarstvo za pitanja boraca je servis svim braniocima, za sve njihove potrebe. Posebno želim iskazati da me raduje da su danas bili komandanti korpusa, naši generali, i da su dali punu podršku usaglašenom tekstu Zakona o pravima demobilisanih boraca”.

Događaju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih udruženja,  brojni generali, kao i druge delegacije i gosti.

Džaferović je u obraćanju medijima kazao: “Mi treba da budemo ponosni na Armiju Republike BiH. Da nije bilo Armije RBiH, danas ne bi bilo ni BiH. To je potpuno jasna stvar. Naša odbrambeno-oslobodilačka borba je bila časna. BiH i borcima BiH potrebna je samo istina i pravda.”

Posebnu zahvalnost za učešće u aktivnostima svim gostima je uputio načelnik Općine Tešanj Suad Huskić koji je kazao: “Učinili ste nam veliku čast u obilježavanju 4. aprila – Dana otpora fašizmu. Bit ćemo i mi jači, a nadam se da ćete i vi biti jači i snažniji poslije ovakvih poruka i međusobnih razmišljanja. Uvijek ste dobrodošli i uvijek će biti mjesta za ovakve razgovore u Tešnju. Tešanjska tvrđava ili utvrda je postala grad, ali grad nije prestao biti tvrđava. Ja vjerujem da i danas žive generacije ljudi u Tešnju i BiH koje na sličan način razmišljaju”.

Ovom prilikom upriličeno je i polaganje cvijeća i odavanje počasti na Centralnom spomen-obilježju u Tešnju a otvorena je i postavka “Domovina u srcu” u sportskoj dvorani “Musala”.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti