Search

Obilježena 28. godišnjica formiranja Patriotske lige Bosne i Hercegovine-embriona Armije RBiH

Sarajevo, 11.06.2019.: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je Akademiji u povodu obilježavanja 28. godišnjice osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine, upriličenoj u Domu policije u Sarajevu.

Akademiji su prisustvovali brojni pripadnici Patriotske lige a prisutnima se, između ostalih, obratio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je ovom prilikom kazao kako sudionici tih događaja mogu biti ponosni na stavove i ideje onda iznesene, a kojima i danas trebaju biti čvrsto privrženi svi oni kojima je na srcu Bosna i Hercegovina, definirana kao domovina Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana koji u njoj žive.

“Ideja cjelovite i demokratske države ravnopravnih građana i naroda, koja treba da teži putu euroatlanstkih integracija danas je upisana u Ustav i zakone ove zemlje – kazao je Džaferović, podsjećajući kako su, s druge strane, ciljevi agresorskih programskih dokumenata s početka 90-tih godina prošlog stoljeća navedeni  u presudama međunarodnih sudova kao dokazi protiv političkih i vojnih rukovodilaca tih projekata. Ocijenio je kako činjenicu da je borba Armije RBiH bila zakonita, a da je djelovanje agresora bilo protuzakonito i zločinačko ne može niko promijeniti, „pa ni sumnjivi pokušaji pojedinih struktura, nažalost, čak i iz bh. pravosuđa“.

Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PLBiH) prvi su stali u odbranu, prihvatajući prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Sudionike svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici velikog broja boračkih udruženja, te vladinih i nevladinih organizacija, pozdravio je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, istaknuvši nemjerljiv doprinos Patriotske lige u organizaciji i pripremi odbrane države BiH i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Govoreći u ime Vlade FBiH i resornog ministarstva, ministar Bukvarević je podsjetio na opće okolnosti u kojima je stasala Patriotska liga BiH, kao odgovor na nadolazeću agresiju na BiH, a koja je uslijedila 1992. godine, nakon agresije na Sloveniju i Hrvatsku. U osvrtu na aktuelnu situaciju i spominjanje nekih „rezervnih sastava“, pozvao je na dodatni oprez, s obzirom na asocijacije koje ta sintagma budi kod građana BiH, te pokušaje određenih snaga da iskrive istinu o časnoj i herojskoj odbrani države.

Sjećanja na misiju i formiranje PLBiH i događaje koji su uslijedili evocirao je predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH Salih Kulenović, precizirajući da je vrijeme nakon njenog formiranja obilježio niz aktivnosti na planu konkretizacije zadataka i pravaca djelovanja u obrani cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti BiH. Ukazao je na širi kontekst tih dešavanja, navodeći da su odlukom tadašnjeg Predsjedništva RBiH sve jedinice PLBiH ušle su u sastav tadašnje Teritorijalne odbrane, a potom Armije RBiH, jedine legalne i legitimne oružane sile na teritoriji međunarodno priznate RBiH.

Te aktivnosti, kako je kazao, podrazumijevaju formiranje novih jedinica i obuku njihovih pripadnika, koji su morali raditi u strogoj ilegali i konspiraciji, a pod stalnom paskom struktura tadašnje državne sigurnosti i KOS-a bivše JNA. “Po Odluci Predsjedništva RBiH od 9. aprila 1992. godine, štabovi i jedinice PLBiH ušle su u sastav TORBiH, a odlukom istog organa u ulozi vrhovne komande od 23. juna 1992. TORBiH preimenovana je u Armiju RBiH, jedinu legalnu i legitimnu oružanu silu na teritoriji međunarodno priznate RBiH” – kazao je Kulenović.

U povodu obilježavanja 28. godišnjice, delegacije su danas položile cvijeće na šehidskom mezarju ‘Kovači’ i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, odajući počast najzaslužnijim sinovima BiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani države i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti