Search

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

U bugojanskom naselju Vrbanja je održana završnica višednevne manifestacije pod nazivom „Šehidima dova, živima opomena“, kojom je obilježena 23. godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila ovog, te naselja Vrpeć i Crniče.

Ubijenii su  u periodu od 17. do 28. jula 1993.g. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina.

Sa ovog mjesta godinama pozivamo domaće i strane institucije, pozivamo ih i danas da se uključe, da istinom i pravdom odgovore na ovaj zločin, poručio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, okupljenima ispred spomen obilježja u Vrbanji.

Dolazak u Vrbanju za premijera SBK Tahira Lendu predstavlja izraz iskazivanja poštovanja prema stradalima i podrška nastojanju da se zločin nikada ne zaboravi.

Ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević, naglasio je kako okupljanja poput ovog u Vrbanji svjedoče da žrtve bosanskih šehida nisu uzaludne „mi dolazimo na ovakva mjesta jer imamo obavezu da ne zaboravimo nevino stradale građane BiH. Stradali su samo zato što su bili Bošnjaci. Nisu nikome ništa skrivili . Bio je projekat da cijeli jedan narod nestane sa ovog prostora. Uz Božiju pomoć i uz veliko hrabro srce pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, naša zemlja je odbranjena, mi smo na svojoj zemlji, u svojoj vjeri, gradimo slobodnu, cjelovitu, demokratsku BiH. Želimo da bude prostrana za sve njene građane i lijepa za sve njene građane“, naglasio je Bukvarević.

 

U Vrbanji se po riječima potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović dogodio zločin, a oni koji su to naredili i počinili nisu odgovarali za to. „Obaveza svih nas koji hodamo po zemlji, pogotovo Vrbanjom i Bugojnom, je da istrajemo u  borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, zbog nas i generacija koje dolaze. Iskustva iz prošlosti moramo iskoristiti, ne da se svetimo, već da gradimo jedan bolji i pravedniji svijet, u kojem će se oni koji su činili zločine, a čija se imena znaju, naći u sudnicama i na adekvatan način odgovarati za svoje zločine“ potcrtala je Mahmutbegović.

 

Ispred Šehidske džamije u Vrbanji nakon podne namaza u ime reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića prisutnima se obratio muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović. Po njegovim riječima na primjeru zločina u Prijedoru, Srebrenici, Ahmićima, Vrbanji najbolje se može pročitati projekat pokušaja istrebljenja jednog naroda i potpunog uništenja države Bosne i Hercegovine. „Zato ne budimo ponovo naivni i da ne mislimo da se nešto slično u sličnim okolnostima nebi ponovo dogodilo. Ne. Kako god se u tim ratnim okolnostima to desilo širom Bosne i Hercegovine, u sličnim okolnostima, slične bi se stvari ponovile. Oni koji su to tada uradili ponovo bi to isto ponovili. Zato nemojmo skupo plaćati naše istorijsko neznanje i naivnost. Zato jačajmo naše institucije , to nam je garant sigurne budućnosti, koju zaslužujemo“ poručio je muftija Adilović.

Organizovana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i fatiha šehidima.

 

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti