Search

OBILJEŽENE 26. GODIŠNJICE STRADANJA BOŠNJAKA I HRVATA NEVESINJA I KALINOVIKA

Nevesinje/Kalinovik, 24.6.2018.godine: Protekli vikend obilježene su 26. godišnjice stradanja bošnjaka i hrvata Nevesinja i stradanja bošnjaka Kalinovika.

Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja bošnjaka  i hrvata općine Nevesinje je Koordinacija boračkih udruženja HNK, a uime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata cvijeće je položio i počast odao Sakib Halilović.

Centralno spomen obilježje sastoji se od 24 natpisne ploče na kojima je uklesano 507 imena ubijenih i poginulih koji su rođeni u nevesinjskom kraju, a život izgubili tokom prethodnog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje članova porodica nestalih „Istina – Kalinovik 92“ organizovalo je posjetu nekadašnjim logorima osnovanim u školi „Miladin Radojević“ i u vojnom objektu Barutni magacin, te lokacijama Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala i tuneli Miljevina, na kojima su nakon rata locirane masovne grobnice.

Predsjednik Udruženja Samir Vranović kazao je kako su na ovim mjestima počinjeni najteži oblici ratnih zločina. Ubijene su 122 osobe, od kojih je 79 do danas pronađeno i identifikovano.

Uime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, cvijeće su položili i počast odali Kemal Bičević, Alija Varmaz i Emin Kapo.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti