Search

Odata počast nevino ubijenim žrtvama u Bratuncu i Srebrenici

Bratunac/Srebrenica, 06.09.2019. godine: U organizaciji Koordinacionog odbora  temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH delegacije i porodice šehida posjetili su mezarje “Veljaci” i Memorijalni centar “Potočari”. U ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao je resorni ministar Salko Bukvarević.

Uz brojne delegacije svih nivoa vlasti prisustvovao je i potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić kao i federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić.

Cilj današnje posjete Bratuncu i Srebrenici je očuvanje tradicije i odavanje dužnog poštovanja žrtvama genocida, čuvanje i njegovanje uspomena na najbolje sinove i kćeri BiH. Tradicionalno, svake godine prvi petak u mjesecu septembru se uprliči ova posjeta kako bi, posebno, odali počast svim nevino ubijenim žrtvama ali i kako bi generacije koje dolaze učile o istini kroz historijske časove koji se održavaju.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao da predstavnici vlasti sa braniocima  i članovima njihovih porodica danas iskazuu poštovanje prema našim najboljim sinovima i kćerima. Podsjetio je da je “veoma važno da na svakom koraku iskazujemo poštovanje i prema porodicama i preživjelim saborcima, Podsjetio je da su sva prava koja na federalnom nivou ostvaruju borci iz federacije omogućena i borcima povratnicima. “Na sve transfere, pa i na ovaj Zakon o pravima demobiliziranih branilaca borci povratnici imaju pravo aplicirati potpuno jednako i pod jednakim uslovima kao i svi drugi borci bez obzira na kom dijelu naše države žive. Na ovaj način smo otklonili nepravdu koja je godinama trajala” zaključio je ministar Bukvarević.

Protokolom posjete bio je predviđen obilazak mezarja „Veljaci“ Bratunac, historijski čas i polaganje cvijeća, posjeta Memorijalnom centru “Potočari”, gdje je, također, položeno cvijeće i održan historijski čas, kao i vjerski program, te posjeta gradu Srebrenici.

Ovom prilikom upriličen je i susret s potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem i rukovodstvom općina Srebrenica i Bratunac.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti