Search

Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Muzeji su čuvari historije i nosioci sjećanja na sve ono što se desilo u prethodnom periodu. Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je najprestižnijih međunarodnih nagrada za muzejsku djelatnost, danas raspolaže sa zbirkom od preko 5000 eksponata djece iz različitih sukoba u svijetu, kao i videosvjedočenja ljudi koji su svojim uspomenama pridonijeli razvoju ovog muzeja.

Posjeti su prisustvovali i učenici sa svojim profesorima JU Gimnazije „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja, koji su prema planiranom GPR-om škole učestvovali i uspješno završili sve segmente radionica za izgradnju mira te pažljivo pregledali i pročitali dirljive priče iz rata.

Učenici, od kojih je većina u Muzeju ratnog djetinjstva bila prvi put, proveli su više od dva sata vremena razgledajući eksponate, čitajući priče o njima i gledajući videosvjedočanstva.

Ministar Lokmić je naveo da Muzej ratnog djetinjstva implementira i druge pojedinačne istraživačko-izlagačke projekte, te na taj način pruža jasnu sliku u dječiju perspektivu rata, pružanjem prilike da ispričaju svoje priče i time  pomognu pojedincima i društvu da prevaziđu traume, ali im omogućava i priliku za povezivanje s drugima koji dijele slična iskustva. Značaj historije Bosne i Hercegovine, kao i značaj očuvanja državnih tekovina ima za obavezu čuvanje od zaborava svih onih koji su svoje živote ugradili da bi danas mogli slobodno živjeti u našoj BiH.

Na izlazu iz Muzeja, pored eksponata ljuljačke, piše: “Kada ste zaljuljali ljuljačku, dali ste joj kinetičku energiju, koja se u najvišoj tački koju ljuljačka dosegne, pretvara u potencijalnu. Zbir tih energija je uvijek konstantan, a ako nema eksternih utjecaja, vrijeme ljuljanja je teoretski beskonačno. Vi sad izlazite iz Muzeja ratnog djetinjstva, ali ljuljačka nastavlja da se ljulja, baš kao što se nastavlja i život nakon djetinjstva u ratu. Jer život traje duže od nas i naših iskustava.”

Ostale aktuelnosti