Search

Sastanak sa predstavnicima Udruženja SABNOR BiH

Sarajevo, 23.04.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević sastao se sa predstavnicima Udruženja Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) u cilju zajedničkog definisanja nastavka saradnje i jačanja antifašističkog fronta.

Delegacija SABNOR-a koju su činili dr. Bakir Nakaš, general Mustafa Polutak i Nijaz Skenderagić naglasila je značaj opstanka i djelovanja Udruženja na nivou Bosne i Hercegovine te iskazala određeni vid nezadovoljstva kad je riječ o institucionalnoj podršci, koja, prema njihovim riječima, izostaje.

Ministar Bukvarević je upoznao prisutne o nizu projekata kojima je Vlada Federacije BiH pružila pomoć i podršku u djelovanju antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata i obilježavanju značajnih datuma, kao i izgradnji spomen-obilježja.

S tim u vezi posebnu zahvalnost delegacija je iskazala Vladi Federacije BiH i premijeru Fadilu Novaliću zbog činjenice da je Vlada FBiH prošle godine podržala projekat obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a. Naveli su da je ovo projekat koji je vrhunski urađen i materijalno podržan te da su ovakvim odnosom premijera i Vlade FBiH posebno ohrabreni u daljem djelovanju.

Drugi značajan iskorak u prošloj godini je dodjela kancelarije za rad Udruženja koju su dobili zahvaljujući Vladi FBiH. Kazali su da je ovim činom ohrabreno i rukovodstvo Udruženja ali i cjelokupno članstvo.

Ministar Bukvarević je podsjetio da “antifašistički stav mora biti politički stav svih društava današnjice jer predstavlja univerzalnu moralnu dužnost, posebno u Bosni i Hercegovini u kojoj su i početkom devedesetih, agresori vođeni fašističkim idejama počinili strašne zločine i genocid nad nedužnim narodom. Obaveza ovog Ministarstva jeste da brine o braniocima i članovima njihovih porodica, to je naša trajna zadaća” te je naglasio da je prioritet Federalnog ministarstva redovna i neupitna isplata naknada svim braniocima i članovima njihovih porodica i da je Ministarstvo u prošloj godini vršilo redovne isplate za borce narodnooslobodilačkog rata.

“U 2018. godini smo isplatili cca 1.230,000 KM za naknade borcima narodnooslobodilačkog rata i članovima njihovih porodica. Kad je riječ o obilježavanju značajnih datuma i pomoći u izgradnji spomen-obilježja Vlada FBiH i ovo Ministarstvo su izdvojiili 60.000 KM za ove namjene u prethodnoj godini. ”

Prema riječima ministra Bukvarevića Ministarstvo će i u narednom periodu u okviru nadležnosti i mogućnosti podržavati rad SABNOR-a i projekte antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata putem javnih poziva.

Ovom prilikom predstavnici SABNOR-a su podsjetili da podrška borbi protiv fašizma pokazuje institucionalni i lični odnos prema ideji antifašizma te da su tekovine narodnosolobodilačke borbe veoma važan dio historije Bosne i Hercegovine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti