Search

Sve spremno za manifestaciju „Odbrana BiH – Igman 2016“

Organizacioni odbor manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2016“ danas je na sjednici, kojom je predsjedavao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, usvojio Programa rada pododbora i Program manifestacije, kao i finansijski plan.

Ministar Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora, zadovoljan je aktivnostima za pripremu manifestacije, koja počinje 4. augusta ove godine i koju posjeti više od 15.000 ljudi, a ove godine u organizaciju manifestacije uključeni su i Vlada Kantona Sarajevo koja je dala finansijsku podršku manifestaciji, kantonalni ministri, Brčko distrikt, općine, privrednici, javna kantonalna preduzeća, boračke organizacije.

–  I na ovogodišnjoj 16. manifestaciji „Odbrana BiH – Igman 2016“ sjećat ćemo se svih šehida i poginulih branitelja BiH, odajemo im počasti i kroz sate historije i okrugle stolove bilježimo njihovu neizmjernu ulogu u odbrani BiH od agresije i terora okupatorskih snaga u periodu od 1992. do 1995.godine – kazao je ministar Bukvarević.

Istakao je da se posljednjih 13 godina manifestacija održava na prostorima kompleksa Kovači, ratnog Tunela D-B, planine Igman i prostora stare džamije Igman.

Podršku Odboru danas je dao premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za boračka pitanja KS Mujo Fišo, koji su, ujedno, i zamjenici predsjednika Odbora.

– Ovoga puta očekujemo masovni dolazak ljudi na manifestaciju kojom obilježavamo odbranu Bosne i Hercegovine i na kojoj ćemo istaknuti važne činjenice te odbrane – kazao je ministar Fišo.

Uz uobičajene aktivnosti polaganja cvijeća na spomen obilježja i mjestima stradanja i odavanja počasti, kroz programske sadržaje planirani su vjerski i kulturno-umjetnički program, sportske aktivnosti i obrazovni sadržaji.

Ceremonija otvorenja centralnog programa manifestacije bit će upriličena 4. augusta ove godine u Memorijalnom centru Kovači.

Istoga dana s mezarja Kovači počinje trodnevni marš pod nazivom „Mladi na putu života“. Povorka će se kretati kroz grad, zastajati na mjestima na kojima je scenarijem predviđeno odavanje počasti do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, potom odlazak do Tunela D-B, a nakon toga do konačne destinacije, do džamije Igman i na Velikom Polju gdje učesnici marša učestvuju u defileu.

Manifestacija će, prema programu biti završena okruglim stolom „Značaj i uloga medija u odbrani BiH“, koja je planirana za septembar.

 

preuzeto od Fene

kabinet ministra

Ostale aktuelnosti