Search

SVEČANO OTVOREN SPOMENIK “LJILJAN” BORCIMA ARMIJE REPUBLIKE BIH

SVEČANO OTVOREN SPOMENIK “LJILJAN” BORCIMA ARMIJE REPUBLIKE BIH

Ljiljan, simbol svih pobjeda Armije RBiH, na kapiji Bosne i Hercegovine

Na koti Bandera u blizini Gradačca svečanim presijecanjem vrpce otvoreno je spomen – obilježje “Ljiljan” borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vrpcu su presjekli član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazović, nakon čega su zajedno sa predsjednikom Patriotske lige Gradačac Tasinom Okićem otkrili spomen ploču.

Nakon toga proučeno je ašere, a u nastavku je predviđeno obraćanje ratnog i aktuelnog načelnika Općine Gradačac, predsjednika Saveza PL BiH Saliha Kulenovića, Premijera Tuzlanskog kantona  Bege Gutića, Federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazović i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

-Želim posebno da čestitam Patriotskoj ligi BiH, Patriotskoj ligi Gradačca, kao i svim patriotama Bosne i Hercegovine koji su osmislili i dali svoj doprinos u izgradnji ovog prelijepog ljiljana. Ovo je spomenik koji simbolizira borbu za opstanak, slobodu u nezavisnoj BiH, državi svih njenih naroda i građana, spomenik koji vraća ponos i dostojanstvo braniocima Bosne i Hercegovine. On je simbol svih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa njenim vrhovnih komandantom Alijom Izetbegovićem. Ovaj spomenik je posvećen svim hrabrim sinovima koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine od agresije. Mi pripadnici Armije Republike BiH s ponosom ističemo da smo pripadali odbrambno-oslobodilačkoj Armiji koja je branila državu, sve njene gradove i sve njene građane- rekao je ministar Bukvarević.

-Ovo mjesto ovdje je zemlja Gradaščevića, ovo mjesto ovdje je mjestu gdje su rođena u našem narodu dva najznačajnija sina, Husein Kapetan Gradašćević u Gradačcu i unutar njegove kapetanije naš Predsjednik Alija Izetbegović, koji je rođen u Bosanskom Šamcu. Ovdje pod ovim ljiljanom pod kojim smo se svi borili i zavjetovali da ćemo čuvati našu zemlju, da ćemo se hrabro boriti i da ćemo biti ustrajni, još jednom trebamo potvrditi naš zavjet da smo odani sinovi ove zemlje i da ćemo je uvijek braniti. Mir kojeg uživamo trebamo čuvati i trebamo znati da svi sinovi naše zemlje, bili oni Bošnjaci, Srbi ili Hrvati su branili našu domovinu – istakao je u svom obraćanju reisu-l-uleme IZ u BiH ef. Kavazović

-Posebnu zahvalnost za organizaciju odbrane Bosne i Hercegovine i organizaciju izgradnje ovog spomenika borcima Armije Republike BiH upućujem pripadnicima Patriotske lige. Gradačac je pravo mjestu za izgradnju spomenika našim ratnicima. Grad Zmaja od Bosne, sjedište 107. Brigade, koja je prva ponijela čast i naziv Viteška, kapija Bosne i Hercegovine. 624 borca ove brigade su svojim životima posvjedočila privrženost svom narodu i svojoj zemlji, preko hiljadu njih je teško ranjeno. Borili su se i ginuli pripadnici svih naroda BiH u njoj, a prvi komandant im je bio Hrvat, Ivan Mijačević – Mijać, kojeg sam imao čast da upoznam i da zajedno s njim uradim ponešto na logistici za Gradačac. Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Bošnjaka i Hrvata, Gradačac i 107. Viteška su branili samu bit, dušu Bosne i Hercegvine. Cijenjeni branioci Bosne i Hercegovine, spomenik pred kojim danas stojimo, svojom veličinom i pozicijom valjano iskazuje veličinu borbe, koju je narod ove zemlje iznio. Veličinu naše borbe, sa ove vremenske distance još uvijek ne sagledavamo valjano, u svoj njenoj grandioznosti. Svojom borbom smo pokazali i dokazali da narod koji ne pristaje na poniženje i poraze ne može biti ponižen i poražen – naglasio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti