Search

U Ajdinovićima počele 18. sportske igre RVI Federacije BiH

U Ajdinovićima su danas svečano otvorene 18. Sportske igre RVI FBiH. U prisustvu ekipa učesnika, iz sedam kantona Federacije BiH, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, igre je otvorio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić. Domaćin ovogodišnjeg susreta je Savez RVI USK, a sponzori su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Danas se, na 18. sportskoj manifestaciji među vama nalaze najbolji sinovi i kćeri BiH    koji su kada je to najviše trebalo i dijelovima tijela branili i odbranili državu nam Bosnu i Hercegovinu.

Koristim priliku i da pozdravim programske aktivnosti koje realizira sportski savez invalida FBiH. Sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom predstavljaju primjer pozitivne prakse, koja doprinosi društvenoj integraciji, te zaslužuje punu podršku institucija vlasti kao i šire društvene zajednice. Ovo je primjer pozitivne prakse predstavljanja naše domovine u svijetu. Vi ste naši najbolji ambasadori. Vlada i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata imaju trajnu obavezu da podržavaju ovakve i slične manifestacije.

Pripadnici Armije i MUP-a RBIH pripadali su narodnoj, oslobodilačkoj i antifašističkoj Armiji i branili su sve njene građane podjednako. Ovakva okupljanja su jedan vid resocijalizacije ali i rehabilitacije za naše branioce koji su dali svoje dijelove tijela za slobodu koju danas imamo i to nikad ne smijemo zaboraviti-kazao je Lokmić.

– Šehidi su temelj Bosne i Hercegovine, a ratni vojni invalidi su stubovi Bosne i Hercegovine. Mi smo u ratu dali dijelove svojih tijela za slobodu, ali smo ponosni što smo i nakon rata sa međunarodnih takmičenja donijeli i najviše medalja za BiH. Također bih istakao da je od velike važnosti što svake godine novi kanton je domaćin igara, samim tim i domaćin igara se uvijek mijenja–rekao je Delić

Prije sportskih igara održana je sjednica Predsjedništva RVI Federacije BiH, na kojoj je prisustvovao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno–oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.

U okviru proglašenja najboljih učesnika i ekipa, ministru Lokmiću dodijeljena je Plaketa Saveza RVI FBiH.

Ostale aktuelnosti