Search

U Kladnju obilježena godišnjica formiranja Prve muslimanske brigade

Kladanj, 02.02.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice formiranja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade u Kladnju.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u Kladnju je obilježena 27. godišnjica formiranja 1. muslimanske brigade koja je djelovala u sastavu Drugog korpusa ARBiH. Preživjeli borci, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih organizacija i drugi, najprije su posjetili spomen-obilježje „Bećir Mekanić i poginuli borci“ na lokaciji Jezernice kod Kladnja gdje su odali počast svojim poginulim saborcima.

Cvijeće je, uz prisustvo saboraca, predstavnika Tuzlanskog kantona i Federacije BiH , te mnogih mještana Kladnja i okoline položeno i na spomen-obilježje poginulim borcima Kladnja, u kome je inače, tokom rata, bila i smještena komanda ove brigade.

U okviru obilježavanja upriličena je i svečana akademija na kojoj se, među ostalima, obratio i federalni ministar Salko Bukvarević. U obraćanju prisutnima ministar Bukvarević je uputio čestitke pripadnicima brigade i istakao da mu je velika čast što je poznavao i poznaje komandante i pripadnike Prve muslimanske brigade te da je riječ o izuzetno hrabrim braniocima koji su materijalno bili slabo opremljeni ali su bili istinski patrioti i nezasutavljivi u želji da odbrane svoju domovinu. Pozvao je prisutne da se zajedno uključe u projekat koji je trenutno prioritet a riječ je o zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca podsjećajujući da su branioci najzaslužniji za sve što danas imamo te da je sramotno da djeca šehida i poginulih branilaca nakon 25 godina nemaju priliku da žive od svog rada.

Brigada je brojala oko 4.600 pripadnika od kojih je osam odlikovano priznanjem “Zlatni ljiljan” a dvojica priapadnika priznanjem “Srebreni štit”. Činili su je borci porijeklom iz nekoliko podrinjskih općina a bila je jedna od onih ratnih jedinica koje su učestvovale u mnogim operacijama i bitkama širom BiH u kojima je poginuo velik broj njenih pripadnika.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti