Search

U SARAJEVU I ZENICI OBILJEŽEN DAN ARMIJE BIH

Zenica 13.04.2018.godine: U dane 12. i 13. aprila (četvrtak i petak), u Sarajevu i Zenici obilježen je Dan Armije Bosne i Hercegovine. Ceremoniji obilježavanja 26. godišnjice Armije BiH i 13. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosna i Hercegovine.

Ceremoniji obilježavanja su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević,  a u ime Resornog federalnog ministarstva, na mezarju Kovači cvijeće su položili general Ramiz Dreković, Mirza Terzo i Elvir Međuseljac.

Federalni ministar Salko Bukvarević čestitao je Dan Armije BiH.

– Želim da iskažem i jedno poštovanje prema svim šehidima, poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i saborcima. I naravno pozivam naše saborce da budu ponosni što smo bili pripadnici takve Armije koja je branila sve građane Bosne i Hercegovine, naše hiljadugodišnje vrijednosti suživota svih građana, koja je branila državu Bosnu i Hercegovinu. Mi smo danas prisustvovali centralnoj svečanosti obilježavanja Dana armije u kasarni 7. muslimanske u Zenici i tamo je obilježena 13. godišnjica Drugog pješadijskoj rendžerskog puka Oružanih snaga BiH koji baštine tradiciju Armije RBiH i 26. godišnjica od osnivanja Armije RBiH – rekao je Bukvarević.

Bukvarević je u Zenici posjetio je Adema Čataka, oca dva šehida koji su posthumno odlikovani Zlatnim ljiljanom.

– Obišli smo očeve i majke naših šehida, među kojima i porodicu Čatak. Porazgovarali smo sa Ademom o stanju u kome se nalaze boračke kategorije. Evocirali smo uspomene na njegove sinove. I danas ga interesuje kako žive djeca šehida i poginulih boraca i kako nam stoji borba za državu Bosnu i Hercegovinu – dodao je Bukvarević.

Izetbegović je, u Kasarni 7. muslimanske brigade, istakao da su oružane snage u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama Bosne i Hercegovine, te dodao da je ovo prilika da se prisjetimo historijske uloge Armije BiH u odbrani naše zemlje.

– Zbog svega ovoga vi, pripadnici Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, morate biti ponosni što baštinite tradiciju takve Armije. Isto tako ponosni trebaju biti i svi nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svi oni kojima je ova zemlja u srcu – rekao je Izetbegović.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti