Search

U Sarajevu obilježen Dan zlatnih ljiljana

Sarajevo, 09.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija FBiH prisustvovao obilježavanju Dana zlatnih ljiljana u Sarajevu.

Obilježavanju su prisustvovali i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić, kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik te predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo koji su položili cvijeće u Memorijalnom centru Kovači u povodom obilježavanja Dana zlatnih ljiljana.

Džaferović je građanima BiH čestitao Dan pobjede nad fašizmom koji se obilježava 9. maja, istitčući da je prije 75 godina vojno poražena najmračnija ideologija koja je zadesila moderan ljudski rod.

„Želim da čestitam i Dan Evrope jer BiH želi da postane članica EU kojoj su temelji postavljeni pet godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata – rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je danas i Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH kojima je također uputio čestitku i poručio da svi trebamo biti ponosni na Armiju RBiH. Džaferović je istakao da se ta armija borila za istinske vrijednosti antifašizma – slobodu, demokratiju, ravnopravnost i zajednički život svih u Bosni i Hercegovini. Poručio je da ćemo se poginulim pripadnicima Armije RBiH najbolje odužiti ako nastavimo ono za šta su se oni borili.

Komšić je naveo da je Bosna i Hercegovina, obilježavajući ovaj datum i sjećajući se svega što se dešavalo u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu, davno odabrala svoju stranu i stala na stranu civilizacije i demokratskog svijeta.

„U oba ta rata BiH je pretrpila strašna stradanja i mislim da ne postoji porodica u ovoj zemlji koja nije izgubila nekog u tim ratovima“ kazao je Komšić.

Ministar Bukvarević je i ovom prilikom uputio čestitku u povodu 9. maja kazavši da je „9. maj je datum koj objedinjuje nekoliko bitnih historijskih događaja, ali u isto vrijeme i podsjetnik na najstrašnije zločine i torture onih koji su bili zatvoreni u logorima u vrijeme četrdesetih i devedesetih godina. Agresija na našu državu je nastavak fašizma koji smo doživjeli i četrdesetih godina. Zato uvijek napominjem da je naša borba bila antifašistička i da su naši branioci nastavili put borbe protiv fašizma i fašističkih ideja.“

Delegacije su prema protoku Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja FBiH cvijeće položili i počast odali i na spomen-obilježju Vječna vatra, spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i u haremu Ali-pašine džamije.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti