Search

U Vlasenici klanjana kolektivna dženaza za 20 ubijenih Bošnjaka

Vlasenica, 20.04.2019. godine: Na šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici klanjana kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 17 identifikovanih žrtava sa područja Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Han Pijeska koji su ubijeni tokom proteklog rata dok je na vlaseničkom mezarju “Močila” klanjana individualna dženaza za još tri pronađene žrtve.

Vlasenica se oprostila od 21 sugrađanina ubijena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, koje su u ovom podrinjskom gradu ubijene tokom 1992. i 1993. godine.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević je sa saradnicima položio cvijeće i odao počast žrtvama a Federalno ministarstvo je pružilo podršku prilikom priprema i organizacije dženaze.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović a prisustvovao je veliki broj porodica žrtava, prijatelji, komšije i rodbina. Među prisutnima, između ostalih, bio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, kao i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora 16. kolektivne dženaze u Vlasenici, izjavio je da je danas ukopano 20 žrtava te da je obavljena i jedna reekshumacija. Dakle, jedna ranije ukopana žrtva, danas je prebačena na mezarje “Rakita” u Vlasenici.

Naime, 21. aprila 1992. godine jedinice pod kontrolom Kriznog štaba Vlasenice preuzele su kontrolu nad tim gradom. Tada je krenuo masovni progon bošnjačkog stanovništva tih prostora. Tokom rata ubijeno je oko 2.500 Vlaseničana, a oko hiljadu ih je ubijeno u Srebrenici.

Sve žrtve su bošnjačke nacionalnosti čiji je nestanak prijavljen tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom proteklih godina iz grobnica pronađenih na području Šekovića, Vlasenice i Zvornika. Identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli.

Oko 1.000 osoba s ovog područja još nije našlo svoj vječni smiraj. Za ratne zločine u ovom dijelu BiH u Hagu je osuđen Dragan Nikolić, zvani Jenki, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar osuđeni pred Sudom BiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti