Search

Zaboravimo na podjele, državni interes je iznad svih partikularnih interesa

„Kao i u svim situacijama koje su obilježile historiju ove zemlje, svi naši porazi su zabilježeni na procjepima koje su formirale vanjske sile i slabost podijeljenog naroda, dok su sve pobjede izvojevane našim jedinstvenim stavovima. Jedinstvo našeg naroda je ključni odgovor na sve prijetnje. BiH mora biti veća od svakog ličnog stava koji prolazi kao i vrijeme, kao što i ljudi sami prolaze, ali ona ostaje vječna. Ona je naš emanet, osnov naše prošlosti, temelj sadašnjosti te vodilja budućnosti. Uvijek volim reći da je naš imperativ završetak izgradnje države za koju su najbolji među nama dali svoje živote. Stoga je nužno da zaboravimo na ideološke podjele, stranačke ili lične interese, državni interes je iznad svih partikularnih interesa.“
Od preseljenja na ahiret Salke Bukvarevića 29. jula 2020. godine Federacija Bosne i Hercegovine nije imala ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Iako je Salko Bukvarević bio istinski lider i osoba koja je ulagala maksimalan trud u rješavanju pitanja koja su od okončanja agresije u našoj državi tištila boračku populaciju, kojoj je i sam pripadao, te 2020. godine ovaj resor u Vladi FBiH morao se brzo organizirati i nastaviti s radom. Ubrzo je mjesto vršioca dužnosti ministra popunio Mirza Terzo, koji je u dosta burnom razdoblju vrlo važno ministarstvo uspio stabilizirati, vratiti na stari kolosijek, te za nešto manje od tri godine riješiti još neka otvorena pitanja koja su predstavljala prepreku borcima i njihovim porodicama.

Razgovor s Mirzom Terzom u novom broju Stava važan je, osim što je u njemu sumirano urađeno, i zbog aktuelnog sigurnosnog trenutka. Razgovarali smo i o sve češćim nasrtajima antidržavnih snaga na suverenitet i teritorijalni integritet BiH koji opet unose nemir među boračku populaciju, a dobili smo i kratku izjavu o najnovijim potezima Milorada Dodika i od predsjednika Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH Esada Delića, koji je također bio prisutan tokom našeg susreta s v. d. ministra Mirzom Terzom, čiji je mandat v.d. ministra završio jučer.

STAV: Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata od smrti Salke Bukvarevića krajem jula 2020. godine nema ministra. Njegovu dužnost privremeno ste preuzeli upravo Vi do izbora novog ministra. Osjeti li se njegov nedostatak?

TERZO: Nakon smrti Salke Bukvarevića 29. jula 2020. godine svi mi uposleni u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata bili smo primorani navići se raditi ne samo bez vođe već i bez velikog prijatelja i humaniste koji je uvijek stavljao drugog ispred sebe. Mislim da čovjek koji nema to u sebi i ne može na pravi način djelovati u ovom sektoru u kojem mi djelujemo. Dok je bio među nama, mislim da društvo u cjelini, iako nije dobro generalizirati stvari, nije dovoljno primjećivalo njegovu bitnost kada je riječ o borbi za prava boračke populacije. On je bio misionar koji nije bio samo ministar u toku radnog vremena, već je, tvrdim to, 24 sata dnevno bio na raspolaganju svojim saborcima iz Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, ali i svima drugima koji su na bilo koji način pomogli odbrani naše domovine. Volim reći da je Salko Bukvarević u prvom redu bio insan, posvećen porodici, prijateljima, saradnicima i borcima, i zaista sam ponosan što sam imao čast biti njegov saradnik, pomoćnik i prijatelj. Uzevši u obzir sve navedeno, i više je nego jasno da njega kao ličnost nije moguće nadomjestiti.

STAV: Koliko je generalno teško funkcionirati jednom resoru bez ministra?

TERZO: Sve nas je iznenadio prerani odlazak Salke Bukvarevića te 2020. godine. Međutim, morali smo se što brže organizirati i nastaviti raditi. To smo nekako i uspjeli i, evo, do dan-danas radimo i to vrlo uspješno. Ono što svakako zabrinjava jeste činjenica da još uvijek nemamo formiranu novu Vladu FBiH. Na nama je da radimo bez obzira na okolnosti, ali stvari bi znatno bile brže da je i politička situacija u ovom entitetu koliko-toliko harmonizirana.

STAV: Otkako ste obnašali dužnosti vršioca dužnosti ministra, šta je ono najznačajnije što ste uspjeli učiniti? Jasno je da ste došli na čelo ovog Ministarstva u izuzetno nezgodnom momentu, za vrijeme pandemije, ali podaci govore da ste uspjeli finansijski biti od pomoći borcima i njihovim porodicama.

TERZO: Izmjene seta boračkih zakona u 2022. godini smatram jednim od najvažnijih i najuspješnijih koraka od samog donošenja zakona. Tim izmjenama, pored finansijske koristi, omogućili smo nova prava i ujednačavanje postojećih prava. Dodatno smo poboljšali status, vratili dostojanstvo boračkoj populaciji sa zakonskim rješenjima koja su oni tražili i koja im daju garant redovnog usklađivanja odnosno rasta naknada bez obzira na to ko sutra bude sjedio u Vladi FBiH. Razumijevanje i osjetljivost Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića rezultirala je još jednom podrškom boračkoj populaciji jer je nedavno usvojila Uredbu o jednokratnoj pomoći korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Ovom uredbom obuhvaćene su porodice šehida i poginulih boraca, dobitnici ratnih priznanja i demobilisani borci koji primaju egzistencijalnu naknadu na nivou entiteta. Navedenom uredbom se za 102.000 korisnika isplaćuje po 100 KM jednokratno, a za njenu realizaciju Vlada FBiH obezbijedila je 10.200.000 KM.

Isto tako, povećana je i osnovica za ličnu i porodičnu invalidninu, odnosno osnovica za porodice šehida i poginulih boraca te ratnih vojnih invalida. Njen porast je 3,9 posto, tj. osnovica je iznosila 910 KM, a nakon uvećanja iznosi 945,49 KM. Valja istaći i to da je u periodu od 2010. do 2021. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto, dok je u 2022. i 2023. osnovica povećana za čak 8,9 posto.

Isto tako, uvećana je i osnovica za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja te članove njihovih porodica. Povećana je osnovica za 3,9 posto. Dosadašnja osnovica iznosila je 730 KM, a nakon uvećanja bit će 758,47 KM. Ako opet povučemo paralelu, u periodu od 2010. do 2021. godine osnovica je povećana ukupno 7,5 posto, dok je ove i u protekloj godini povećana za 17,7 posto.

Također, usvojen je i koeficijent za obračun invalidnina. Isplate će biti izvršene 10. maja 2023. godine uz retroaktivni obračun od mjeseca januara.

Redovno, bez kašnjenja, isplaćujemo naknade za oko 105.600 korisnika, odnosno svaki mjesec na 105.600 računa uplatimo otprilike 28 milona KM. Ukupni budžet iznosi 365 miliona KM. Prostom računicom dođe se do zaključka da na dnevnom nivou za boračku populaciju Vlada FBiH izdvaja oko milion KM. Isto tako, sufinansiramo troškove dženaza i sahrana, izgradnju spomen-obilježja i obilježavanje bitnih datuma, nabavku automobila za stopostotne ratne vojne invalide, a pružamo i pravnu pomoć boračkoj populaciji. Sistemski smo im obezbijedili i dodatnu sigurnost da u budućnosti ne bi strahovali od umanjenja njihovih prava. Za 2021. godinu od strane Ureda za reviziju institucija FBiH dobili smo pozitivno revizorsko mišljenje, što pokazuje našu opredijeljenost za zakonit i transparentan rad.

STAV: Iako ovaj problem nije primarno u domenu Vašeg resora, boračka populacija se nekako od kraja rata sve do danas pati s rješavanjem stambenog pitanja. Postoje oni borci koji, nažalost, nisu u mogućnosti da rade zbog narušenog zdravlja, a samim tim nisu uspjeli napraviti dovoljnu uštedu za izgradnju kuće ili kupovinu stana. Koliko je Vaše Ministarstvo doprinijelo tome da borci ipak riješe ovo bitno životno pitanje?

TERZO: Poznato je da je Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata supervizor rada Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija. Kada govorimo o boračkoj populaciji, tu ubrajamo ratne vojne invalide, dobitnike najvećih ratnih priznanja, ali i članove porodica šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca, porodica umrlih ratnih vojnih invalida i porodica umrlih demobilisanih boraca. Njen osnivač je Vlada FBiH, a ova fondacija počela je s radom prije gotovo 23 godine, tj. u augustu ove godine imat će svoj 23. rođendan.

Prije svega, Fondacija za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija nudi mogućnost kreditiranja na duži vremenski period uz nisku kamatnu stopu, ali također nudi pomoć i u vidu bespovratnih sredstava u slučaju zemljotresa, požara, poplava i sličnih elementarnih nepogoda ako dođe do oštećenja stambenih objekata. Ono što je još vrlo bitno naglasiti jeste i to da je ona omogućila da djeca šehida mogu aplicirati na programe sufinansiranja bez obzira na godine života. Ističem da mi nismo direktno uključeni u proces rješavanja stambenog pitanja boračke populacije jer je to u domenu dopunskih prava koja su u nadležnosti Kantona. Kroz superviziju Fondacije uključeni smo direktno i u monitoring stambenog zbrinjavanja ove osjetljive kategorije društva koju zaista moramo maksimalno pripaziti.

STAV: Uprkos naporima koje ulažu Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i boračka udruženja, ne smijemo zaboraviti da su u nedavnoj prošlosti vrlo često demobilisani borci, ratni vojni invalidi, pa i čitave porodice šehida i demobilisanih boraca, na ulicama tražili svoja prava.

TERZO: Debelo bismo se ogriješili kada bismo kazali da je položaj boraca u sadašnjem trenutku lagodan, daleko od toga. Smatram da su u nekoj stalnoj borbi još od okončanja agresije na našu državu. Koliko god doprinijeli poboljšanju njihovog statusa, mislim da nećemo dovoljno dati niti im nadoknaditi živote, zdravlje ili dijelove tijela. Bilo kako bilo, zaista je naša dužnost, kao društva, da im pomogne što više možemo. Mi u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, pa i čitava Vlada FBiH, zajedno s boračkim udruženjima radimo sve kako bi im svaki novi dan bio bolji od onog danas ili jučer, a vjerujem da to borci i njihove porodice vide. Znaju da radimo i da ulažemo maksimalne napore. I tako ćemo i nastaviti, u to mogu biti sigurni. Ja sam većinu svog radnog dana izvan kancelarije, komuniciram svakodnevno s ovom populacijom, kroz razgovore tražim modele kako joj pomoći i prevazići probleme koji se pojavljuju. U više navrata sam istakao da je upravo prisustvo među borcima imperativ kada se nalazite u jednom resoru kao što je ovaj moj. Samo na taj način je moguće iz prve ruke dobiti informacije o svemu što muči borce i njima najbliže, možemo čuti pohvale i kritike, a samim tim i da nađemo zajednički jezik i uradimo sve na obostrano zadovoljstvo. Na taj način ćemo izbjeći bilo kakve nesuglasice i izraze nezadovoljstva. Ja sam neko ko živi s pripadnicima boračke populacije i tako će i biti. Uostalom, i sam dolazim iz porodice boraca i šehida. Moj brat je u 21. godini svoj život uklesao u temelje ove države, dobitnik je najvećeg ratnog priznanja. Brat moje supruge također je u 21. godini dao život za BiH tako da se u potpunosti suosjećam.

Kada konkretno govorimo o pravima djece šehida i poginulih boraca, tu moram navesti nekoliko vrlo važnih stvari. Sve donedavno su ova djeca nakon navršenih 25 godina života bila onemogućena u ostvarivanju bilo kakvih prava u kontekstu ratnog statusa svoga/svojih roditelja. Međutim, nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica status djece šehida i poginulih boraca im je vraćen tako da mogu ostvarivati sva prava iz ove kategorije koja im i pripadaju. Djeci bez oba roditelja koja su nezaposlena a imaju do 35 godina života omogućeno je i pravo na porodičnu invalidninu. Svi kantoni su bili u obavezi uskladiti svoje zakone o dopunskim pravima s novim izmjenama federalnog zakona. Sada će djeca šehida i poginulih boraca imati mogućnost da koriste sva dopunska prava pri zapošljavaju, školovanju, baš kao i ostala prava, što je do sada bilo u dobroj mjeri ograničeno.

STAV: Na više održanih protesta u organizaciji boraca i njihovih porodica mogle su se čuti poruke da se više na njih društvo ne može osloniti u slučaju potencijalnih sukoba upravo zbog poteškoća s kojima su se u prošlosti susretali. Čini li Vam se da je došlo do promjene njihovog stava?

TERZO: Boračka populacija mora biti i vjerujem da jeste svjesna činjenice da mi ne možemo učiniti sve, ali moramo uraditi sve ono što je u našoj moći. Sve probleme koje su imali trenutna postava Vlade FBiH nastojala je riješiti. Činjenice koje ukazuju na njihovo zadovoljstvo su proizašle iz predanog rada i posebne pažnje koja je bila, a i danas je usmjerena prema toj kategoriji društva. Historija BiH bilježi teške dane u kojima su se životima branile granice, zahvaljujući borcima i svim građanima BiH koji samo BiH smatraju domovinom. Taj odnos prema zemlji boračke organizacije njeguju sve vrijeme. Svi branioci su jednoglasni u stavu da uvijek pomno brinu o BiH kao cjelovitoj i nedjeljivoj domovini. Nikada ne možemo zaboraviti koliko je ljudi dalo živote za BiH, nikada nećemo dozvoliti da san o BiH prestane živjeti. Ona je jedina naša domovina i nama ne treba ništa tuđe, ali ovo naše nećemo nikada nikome dati. Jedinstveni su stavovi udruženja boraca ARBiH i MUP-a da su mir i stabilnost zemlje potreba ovog naroda. To prvo čuvamo, a ako nam to neko pokuša oduzeti, znat ćemo gdje je naše mjesto odbrane.

STAV: Predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik ponovno prijeti otcjepljenjem ovog dijela od naše države. Čak je najavio i formiranje posebne jedinice u sastavu policije koja će „čuvati entitetsku liniju“, ali su pozvali i sudiju iz Rs-a da napusti državni Ustavni sud. Kako borci gledaju na ove nove opasnosti?

TERZO: Borci su, barem kada uzmemo u obzir artikulaciju njihovog stava kroz boračka udruženja, vrlo složni kada je u pitanju ocjena trenutne društveno-političke situacije. Krizu koja trenutno preovladava smatraju najvećom od postizanja mira u BiH i smatraju je vrlo ozbiljnom prijetnjom za mir ne samo u našoj državi već i u kompletnom okruženju. Predstavnici boračkih udruženja upozoravaju na jačanje antidržavnih snaga unutar same BiH, a ističu i to da nema još uvijek pravih reakcija pravosudnih organa niti međunarodne zajednice. Vidimo da su ovih dana i putem sredstava javnog informiranja pozvali na zajedništvo sve one koji vole BiH, ali također su pozvali i pravosudne organe te predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u rješavanje krize. Dakle, borci su tu, pomno prate aktuelna dešavanja i spremni su na reakciju.

STAV: Pozivi na političko jedinstvo probošnjačkih i generalno probosanskih snaga već toliko kolaju u javnosti da su svedeni skoro na razinu floskule. Ipak je neophodno pozivati na zajedništvo, zar ne?

TERZO: Kao i u svim situacijama koje su obilježile historiju ove zemlje, svi naši porazi su zabilježeni na procjepima koje su formirale vanjske sile i slabost podijeljenog naroda, dok su sve pobjede izvojevane našim jedinstvenim stavovima. Jedinstvo našeg naroda je ključni odgovor na sve prijetnje. BiH mora biti veća od svakog ličnog stava koji prolazi kao i vrijeme, kao što i ljudi sami prolaze, ali ona ostaje vječna. Ona je naš emanet, osnov naše prošlosti, temelj sadašnjosti te vodilja budućnosti. Uvijek volim reći da je naš imperativ završetak izgradnje države za koju su najbolji među nama dali svoje živote. Stoga je nužno da zaboravimo na ideološke podjele, stranačke ili lične interese, državni interes je iznad svih partikularnih interesa.

Izvor: Stav.ba

Ostale aktuelnosti