Search

Zajedničkim djelovanjem do zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Zajedničkim djelovanjem do zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Na inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Sarajevu je održan sastanak na kojem je dogovoreno da bude upućen poziv svim nivoima vlasti i institucijama da poštuju zakonsku legislativu o pravima boraca koja nalaže da prednost pri zapošljavanju imaju djeca šehida i poginulih branitelja.

Pored federalnog ministra Salke Bukvarevića, na sastanku su bili kantonalni ministri i direktori uprava za pitanja boraca iz svih kantona, direktori agencija i institucija FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i predstavnici boračkih udruženja iz Federacije i kantona.

Ministar Bukvarević je na press-konferenciji nakon sastanka izjavio da je razgovarano o projektima i mogućnostima zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca i da je neophodno zajedničko djelovanje svih odgovornih instanci jer trenutno oko 5.900 djece poginulih boraca iz obiju komponenti, a od toga oko 2.000 njih s visokom stručnom spremom, čeka na biroima za zapošljavanje.

– Cilj je narednih godina zaposliti što više ove djece na radna mjesta koja odgovaraju njihovoj spremi – rekao je Bukvarević.

Na sastanku je, po njegovim riječima, dogovoreno zajedničko praćenje svih aktuelnih projekata na federalnom i kantonalnim nivoima o zapošljavanju boračkih kategorija.

Učesnici su pozdravili to što je Federalni zavod za zapošljavanje planirao izdvojiti 700.000 KM, koje treba udružiti s novcem iz kantona s ciljem stimulacije poslodavaca koji žele zaposliti djecu poginulih branitelja.

Bukvarević je rekao i da je pozitivno ocijenjeno iskustvo iz Tuzlanskog kantona čija je Vlada posebnim pravilnikom definirala značajnu bodovnu prednost djeci šehida i poginulih boraca na konkursima za zapošljavanje. Danas je dogovoreno da takva inicijativa bude upućena svim kantonima.

Na sastanku je izražena apsolutna podrška projektima zapošljavanja putem boračkih zadruga, za šta je Federalno ministarstvo ove godine izdvojilo 1,3 miliona KM i na osnovu čega se očekuje zapošljavanje 120 osoba. Na sastanku su boračke organizacije izrazile interes za povećanje ovog izdvajanja iz federalnog budžeta.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj i predsjednica Udruge poginulih branitelja HVO-a Jasna Zlomislić pozdravili su inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata jer je na jednom mjestu okupila više činilaca koji mogu udruženo doprinijeti bržem zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca/branitelja.

Organizacije porodica šehida i poginulih branitelja uputit će cirkularno pismo svim nivoima vlasti, sa imenima i prezimenima, te dužinom staža na biroima djece poginulih branitelja, upozoravajući na zakonsku i moralnu obavezu da ona imaju prednost pri zapošljavanju.

Škrijelj je istakao da vjeruje kako će ovaj sastanak dati pozitivne rezultate, te da će primjer iz Tuzlanskog slijediti i drugi kantoni i općinska vijeća.

Po riječima Jasne Zlomislić, najpozitivnije u svim projektima o kojima je danas bilo riječi, a posebno u projektu Federalnog zavoda za zapošljavanje, jeste da se svi koji žele mogu udružiti i novčano pomoći u zapošljavanju boračke djece.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da Zavod planira izdvojiti 700.000 KM u idućoj godini radi udruživanja s novcem drugih institucija za te potrebe.

Lončar je napomenula da je ove godine izdvojeno 400.000 KM i da je u planu izdvajanje, prema mogućnostima, u 2018. i 2019. godini.

 

kabinet ministra

preuzeto Ured za informisanje Vlade FBiH

Ostale aktuelnosti