Search

Bukvarević: Za mnoge porodice Bajram je radost ali i tuga

Sarajevo, 23.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio bajramsku čestitku vjernicima islamske vjeroispovijesti.

„Poštovanim porodicama šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca, komandantima, generalima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniocima, uposlenicima Federalnog ministarstva kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u domovini i svijetu upućujem najiskrenije čestitke u povodu nastupajuće ramazanskog Bajrama, uz riječi Bajram šerif mubarek olsun.

Ramazanski Bajram je kruna tridesetodnevnog posta, ibadeta i odricanja tokom mjeseca ramazana, stoga ne zaboravimo da solidarnost koju smo pokazali u ovim teškim i danima punim izazova nastavimo pokazivati i nakon ramazana. Pandemija koja je zadesila svijet, pa i našu domovinu, pokazala je da smo ipak upućeni jedni na druge u najtežim vremenima i na tom ispitu naš narod je i ovaj put pokazao svoju veličinu.

Drugi dan Bajrama obilježavamo kao Dan šehida, stoga obiđimo porodice šehida, roditelje naših najhrabrijih sinova i kćeri. Za njih je Bajram radost ali i tuga, jer ga dočekuju bez najmilijih. Podijelimo bajramsku radost i sa njima, otvorimo vrata njihovih domova jer je to naša obaveza i dug prema onima koji su nam omogućili državu i slobodu.

Bajram je prilika za čestitanja i dijeljenje radosti, ne samo u krugu porodice nego i za susrete sa našim komšijama, kako se u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama. Uz mjere koje su na snazi nemojmo ovaj običaj izostaviti ni ove godine jer ljepota naše domovine je u njenoj različitosti i hiljadugodišnjem suživotu svih naroda. Uz želju da Bajram dočekujemo kao bolji ljudi koji su prispitali svoje odluke i djela tokom ramazana želim svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Bajram šerif mubarek olsun.“

M I N I S T A R

doc.dr. Salko Bukvarević

Ostale aktuelnosti