Federalno ministarstvo boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2020”: Položeno cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva

Sarajevo, 06.08.2020. godine: U okviru 20. manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2020”, koja je današnjom ceremenijom u Sarajevu i zvanično otvorena, položeno je cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva.

Cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja i predstavnici Organizacionog odbora manifestacije, a položeno je na lokacijama Ali-pašina džamija, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Vječna vatra, Markale. Cvijeće je, također, položeno i na šehidskom mezarju Kovači.

U  Memorijalnom centru Kovači zvanično je i otvorena 20. manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2020”, čiji su pokrovitelji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2020” otvorena je u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači, a tom prilikom se prisutnima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je istaknuo da je bitka na Igmanu jedna od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije, u kojoj je Armija Republike BiH izvojevala veličanstvenu pobjedu.

– U ljeto 1993. agresorske snage imale su plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i presijeku i posljednju vezu glavnog grada naše države sa ostatkom zemlje. Da su u tome uspjeli, posljedice bi u vojnom, strateškom i političkom smislu bile pogubne za odbranu BiH – podsjetio je Džaferović.

Iako se manifestacija danas zvanično otvara, u ponedjeljak je u spomen na sve pripadnike Armije RBiH koji su bili pravoslavne vjeroispovijesti održan parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a jučer i za katoličke pripadnike Armije RBiH misa zadužnica u Crkvi Ćirila i Metoda, također u Sarajevu. Osim toga, u amfiteatru Kovači jučer je otvorena i izložba “Domovina u srcu”.

U petak, 07.08. na platou/musalli Ratne džamije Igman u 12.30 sati, planiran je doček ratnih zastava, potom obraćanje predstavnika Organizacionog odbora, zatim klanjanje džuma-namaza, a program će biti završen dovom za domovinu.

Zbog aktuelne situacije oko pandemije COVID-19, ovogodišnja manifestacija će biti održana u sjeni virusa COVID 19, odnosno uz poštivanje svih mjera nadležnih organa. Kako su naveli organizatori, u kontekstu samih sadržaja nema većih izmjena, a ono što je glavna razlika u odnosu na prethodne godine jeste da će sutra na Igmanu, moći prisustvovati maksimalno 100 ljudi, što je u skladu s preporukama nadležnih organa.

Manifestacija, čiji je moto “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, ove godine će biti održana pod motom “Ostani kući i posvjedoči”, što je ujedno i poziv svim građanima koji dolaze, a imali su namjeru i ove godine doći na Igman, da ostanu u svojim domovima i manifestaciju proprate kroz medije.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti