Search

Načelnik Općine Bužim u posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida OOR-a

Sarajevo, 29.09.2021. godine: Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić danas je u Sarajevu u radnoj posjeti boravio kod pomoćnika federalnog ministra za pitanja boraca i invalida OOR-a Mirze Terze.

Ovom prilikom razgovarano je o podršci izgradnji Muzeja 505. viteške brigade čija izgradnja je planirana na Turbetu generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika brigade kao i o objedinjavanju manifestacije Odbrana BiH i Bužimskih dana otpora. Iskazana je spremnost da otvaranje obje manifestacije sljedeće godine započne u Bužimu.
Upravo je ove godine na Dan brigade 15.augusta položen kamen temeljac za njegovu izgradnju, a gdje je na ceremoniji pored člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića prisustvovao  i pomoćnik ministra Mirza Terzo.

„Ovom prilikom želim se zahvaliti pomoćniku ministra Mirzi Terzi što je iskazao volju da pomogne izgradnju našeg Muzeja 505. viteške brigade. Drago mi je da će naši eksponati biti sačuvani za nove generacije koje dolaze i mišljenja sam da je ovo najveća i najznačajnija muzejska kolekcija koju imamo u našoj domovini za period agresije na našu zemlju 1992-1995. godine, te me posebno raduje što se ovakav Muzej gradi u našem Bužimu. Muzej soba 505. viteške bužimske brigade živi 25 godina, Bužimljanima znači mnogo. U ovu muzejsku kolekciju ugrađeno je puno emocija svih građana Bužima i ona je postala sastavni dio identiteta kako boraca tako i naroda ovog kraja i sigurno je Muzej soba zapamćena kao trajna memorija na teške dane borbe za opstanak nas Bošnjaka. Za kraj bi kazao da je ovo najmanje što možemo uraditi za naše šehide iz odbrambeno-oslobodilačkog rata koji su nam omogućili da danas uživamo u slobodi koju imamo“,- kazao je načelnik Nanić.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti