Federalno ministarstvo boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Navršilo se 27 godina od stradanja Bošnjaka Kalinovika

Kalinovik, 21.06.2020. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju 27. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika.

U organizaciji Udruženja porodica žrtava “Istina Kalinovik 92”  danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i stanovnika susjednih općina koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove opštine.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast za 122 žrtve zločina iz juna, jula i avgusta 1992. godine. Od 122 ubijena stanovnika i stanovnice Kalinovika, do danas je pronađeno 80 posmrtnih ostataka.

Nakon polaganja cvijeća ispred škole, učesnici su posjetili i Barutni magacin, nekadašnji vojni kompleks, koji je služio za zatvaranje Bošnjaka.

Organizacijom ovakvih događaja, navodi Samir Vranović, predsjednik Udruženja “Istina Kalinovik 92”, nastoji se izvršiti pritisak na pravosudne organe da se istina konačno rasvijetli, tijela ubijenih pronađu, a odgovorni za zločine kazne.

Osim ispred škole i Barutnog magacina, cvijeće je položeno i na Rogoju, Mehkim brdima, kod Tuzlakove štale i na tunelu Miljevina, gdje su nakon rata nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 žrtve. Za zločine u ovom gradu Sud BiH do sada je izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 85 godina.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti