Search

NOVALIĆ I BUKVAREVIĆ S PREDSTAVNICIMA BORAČKE/BRANITELJSKE POPULACIJE

“Nivo vaših prava neće biti smanjen. Ujedno, Vlada FBiH ne namjerava ništa uraditi bez dogovora s vama, jer vas smatra partnerom”, kazao je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer Federacije BiH Fadil Novalić na početku sastanka kojeg je, uz federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, održao s predstavnicima saveza, organizacija, te udruženja/udruga  boračke/braniteljske populacije iz cijele Federacije BiH.

Premijer je naglasio, da i pored smanjenja Budžeta FBiH za ovu godinu, u odnosu na prethodnu, izdvajanja za boračku populaciju nisu smanjena, što dokazuje opredjeljenje Vlade da njihova prava ostaju ista.

Dodao je i da Vlada želi, putem federalnih ministarstava razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pripadnike boračkih populacija uključiti u programe poticaja.

Vladi je stalo da pripadnici udruženja koje okupljate budu uključeni u rješavanje pitanja ne samo iz oblasti boračko-invalidske zaštite, već i drugih od čijeg rješavanja zavisi ekonomski i ukupni razvoj Federacije BiH – poručio je premijer Novalić.

U tom kontekstu je i ministar Bukvarević naglasio da je državu moguće izgraditi samo u saradnji s onima koji su se za nju borili i koji su je odbranili.

Izrazivši zadovoljstvo velikim odzivom predstavnika boračkih udruženja današnjem sastanku, ministar Bukvarević je kazao da je planirano u narednom periodu kvartalno održavanje ovakvih susreta kako bi zajednički bili riješeni problemi ove populacije, te bilo vraćeno dostojanstvo ovoj izuzetno zaslužnoj kategoriji našeg društva. Također, najavio je da već sutra počinje i serija pojedinačnih sastanaka s boračkim udruženjima.

Predstavnici boračkih udruženja su jednoglasno pozdravili činjenicu što su Vlada FBiH i resorno ministarstvo već na početku mandata pokazali da istinski žele rješavati pitanja važna za ovu populaciju. Podržali su stavove premijera i ministra za uspostavu funkcionalnog odnosa i konsenzusa u budućem radu.

Zaključivši sastanak, premijer Novalić je iskazao zadovoljstvo što među boračkim udruženjima postoji volja za njihovo koordinirano djelovanje, što će olakšati definiranje njihovih zajedničkih problema, a time i iznalazak za sve najprihvatljivijih rješenja.

Ostale aktuelnosti